Creşterea alarmantă a numărului de cazuri de pestă porcină africană a determinat autorităţile buzoiene să apeleze la ajutorul Armatei. Un număr de 20 de militari de la unităţi din Buzău vor fi instruiţi de către specialiştii DSVSA Buzău pentru a interveni atunci când se va decide sacrificarea în masă a suinelor din zonele de protecţie a focarelor.

În cadrul şedinţei Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar – Veterinare Buzău, Ciprian Botezatu, a declarat că dacă se va decide sacrificarea în masă a suinelor din zonele de protecţie a focarelor, atunci va fi nevoie de sprijinul Armatei. ”Prima propunere face referire la identificarea de către structurile judeţene responsabile din cadrul Ministerului Apărării Naţionale a 20 de persoane care vor fi desemnate să sprijine eventuale acţiuni de ucidere preventivă , în termen de 7 zile calendaristice de la data prezentei. Criteriile de alegere a acestor persoane vor fi ghidate de următoarele considerente: să fie persoane care să ajute efectiv la uciderea porcilor şi la sprijinirea activităţilor specifice, să nu deţină porci la adresa de domiciliu, urmând ca în 48 de ore după ce aceste persoane vor fi nominalizate, Direcţia Sanitar – Veterinară, prin reprezentanţi, va face instructajul acestui grup, acestei echipe în aşa manieră încât dacă dacă se va ajunge la situaţia să se impună o astfel de măsură, să fim pregătiţi, persoanalul să fie instruit şi toate acţiunile şi activităţile să se desfăşoare cu maximă promptitudine şi operativitate”, a menţionat Ciprian Botezatu.

La rândul său, comandatul Diviziei 2 Infaterie Getica, generalul Gheorghiţă Vlad, a menţionat că 20 de militari vor fi puşi la dispoziţia Direcţiei Sanitar – Veterinare Buzău, în momentul în care va fi declarată situaţia de urgenţă.

Pe de altă parte, în cadrul întâlnirii, directorul instituţiei a mai propus şi implementare la nivel de judeţ a unei proceduri de lucru în ceea ce priveşte transporturile de porci care nu au documente justificative.

Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim a menționat că, în cadrul ședinței CLCB, se discută doar despre prevenție: ,,Nu s-a dat încă ordinul de sacrificare a suinelor în zonele de protecție. În momentul în care Direcția Sanitar-Veterinară ne va propune fundamentat această măsură, în acel moment îl vom da.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.