Ministerul Sănătăţii va lansa la sfârşitul acestei luni programul „Educaţie pentru Sănătate” prin care autorităţile statului îşi propun să descurajeze fumatul încă din copilărie. Programul „Educaţie pentru Sănătate” va fi lansat pe 24 februarie, a anunţat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, la conferinţa „Legislaţia de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise – un model de democraţie participativă, susţinută de experţi medicali, în beneficiul sănătăţii publice”, organizată marţi la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”.

„Se vorbeşte zilele acestea foarte mult de profilaxie. Ministerul Sănătăţii îşi asumă în mod hotărât acest aspect prin programul sectorial de guvernare şi şi-a făcut un obiectiv – Educaţie pentru sănătate. S-a lucrat mult în ultimii 25 de ani la un astfel de program. Am reuşit să îi reunim pe toţi sub egida preşedinţiei României şi în 24 februarie vom lansa o primă etapă a acestui program prin care ne dorim să creăm atitudini sănătoase încă din copilărie, să putem să explicăm de ce nu este bine acest lucru, nu să interzicem pur şi simplu fiindcă nu o facem de dragul de a strica calitatea vieţii celor care fumează, dar cred că pentru a aduce un singur argument ar trebui să se gândească la viitorul copiilor care nu vor fi expuşi la fum de ţigară”, a spus ministrul Sănătăţii.

România pierde 5.700 de oameni în fiecare an din cauza fumatului pasiv, adică 15 persoane pe zi, potrivit datelor prezentate la conferinţă. De asemenea, din totalul celor 42.024 de români care au murit din cauza fumatului de tutun, 13,7%au murit din cauza fumatului pasiv. Datele mai arată că prevalenţa fumătorilor în România este de 27%, iar restul de nefumători sunt expuşi permanent şi devin fumători pasivi atât la locul de muncă cât şi în spaţiile publice şi acasă. Românii sunt şi cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni, doar 38% raportează că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuşi la fum de tutun la locul de muncă, faţă de media europeană de 72%.

De asemenea, conform Global Youth Tabacco Survey 2013 Romania, aproape 50% dintre tineri susţin că au început să fumeze înainte de împlinirea vârstei de 12 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.