Astăzi, Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea legii ce reglementează activitatea şi funcţionarea instituţiilor de medicină legală.
Potrivit proiectului de act normativ, devine „interzis instituţiilor de medicină legală să refuze eliberarea actului medico-legal condiţionat de achitarea valorii prestaţiilor medico-legale„.
Demersul reprezentanţilor MAI vine la cererea expresă a Ministerului Public, după scandalul declanşat de moartea japonezei Yurika Masuno, ucise de Nicolae Vlad, individ care, până atunci, comisese alte două crime şi violase mai multe femei în vârstă.
Pe lângă lipsa de interes a poliţiştilor şi procurorilor, criminalul şi violatorul în serie rămăsese în libertate şi din cauza faptului că Institutul Naţional de Medicină Legală nu pusese la dispoziţia anchetatorilor rezultatul unor expertize, deoarece, din lipsă de fonduri, acestea nu fuseseră achitate.
În acest context, anul trecut procurorul general a solicitat Ministerului de Interne să facă demersuri pentru modificarea legii în aşa fel încât să elimine condiţionarea efectuării expertizelor de plata acestora.
Tot atunci, Ministerul Public s-a adresat şi conducerii Institutului de Medicină Legală, susţinând că expertizele trebuie efectuate chiar dacă nu sunt plătite în avans, pentru a putea fi ridicate imediat şi fără a se mai pierde timp în anchetarea cazurilor de omor, viol şi tâlhărie.
Proiectul de ordonanţă iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne presupune şi faptul că banii datoraţi instituţiilor de medicină legală să fie asimilaţi drept cheltuieli de judecată şi să fie achitaţi de partea care pierde procesul, adică fie din banii acuzatului, fie pe cheltuiala statului, dacă inculpatul este găsit nevinovat.
În cazul în care persoana acuzată pierde şi achită contravaloarea expertizelor medico-legale, aceşti bani urmează să se întoarcă în bugetul instituţiei care a plătit iniţial expertiza.
Un alt element de noutate constă în faptul că expertizele medico-legale vor putea fi achitate şi de către părţile implicate în dosar, fie ele victime sau acuzaţi.
În plus, Ministerul Afacerilor Interne menţionează în proiect că „în costul serviciilor prestate din dispoziţia organelor de urmărire penală sau a instanţelor judecătoreşti sunt incluse doar tarifele pentru activităţile ce constituie operaţii de efectuare a constatărilor sau expertizelor, precum şi altor lucrări medico-legale solicitate”.
Oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Interne susțin că această prevedere urmăreşte să elimine alte costuri percepute de instituţiile medico-legale, ca de exemplu „taxa de frigider”, în cazul infracţiunilor de omor