primaria-vernestiTaxele locale, un subiect fierbinte pe agenda autorităţilor din judeţul Buzău. După ce au sperat că vor menţine dările pe 2013 la acelaşi nivel ca anul trecut, mulţi primari din judeţul Buzău îşi reconsideră poziţia şi anunţă majorări ale taxelor şi impozitelor locale. Edilii sînt obligaţi să umble la nivelul dărilor populaţiei către bugetele locale după ce premierul Victor Ponta a spus ferm că administraţiile care au datorii trebuie musai să majoreze, prin noi hotărîri. Astfel, mai mult ca sigur, majoritatea primăriilor din judeţul Buzău vor trebui să ceară populaţiei taxe mai mari. Într-o astfel de situaţie s-ar putea afla şi Primăria municipiului Buzău, chiar dacă edilul-şef, Constantin Boşcodeală, a declarat în nenumărate rînduri că în 2013 taxele şi impozitele locale vor fi menţinute la nivelul celor de anul trecut. Noile precizări ale guvernanţilor ar putea da peste cap însă planurile iniţiale ale aleşilor buzoieni. „În momentul de faţă, toate primăriile au datorii, ceea ce ar însemna ca toate primăriile să indexeze taxele şi impozitele locale cu 16%. Nu pot să vă dau nici o relaţie acum, în momentul în care apare în Monitorul Oficial textul de lege, vom vedea”, a declarat primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală.

 

La Rîmnic, taxe mai mari din februarie

 

La Rîmnicu Sărat, autorităţile vor propune în şedinţa Consiliului Local de la finele lunii majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16,05 la sută. „Primăriile care nu au datorii pot menţine taxele la nivelul anului 2012, în consecinţă va trebui să dăm o hotărîre de Consiliu Local la sfîrşitul lunii,  care să crească baza de impozitare. Nu ne-am dorit să creştem taxele şi impozitele,  dar ne vedem constrînşi, ca de altfel toate administraţiile locale care au datorii, şi nu am cunoştinţe să existe în ţara asta o primărie care să nu aibă datorii”, a declarat viceprimarul municipiului Rîmnicu Sărat, Sorin Cîrjan.

 

Pogoanele, o excepţie?

 

În oraşul Nehoiu, chiar dacă Primăria este înglodată în datorii, autorităţile speră că vor putea identifica o chichiţă legislativă pentru a menţine nivelul taxelor şi impozitelor locale ca în 2012. Oamenii sînt prea săraci în zonă pentru a fi obligaţi să scoată şi mai mulţi bani din buzunare pentru a-i da la stat. Iar dacă taxele se vor mări, nivelul lor de colectare va scădea dramatic, spune primarul Florentin Lungu. La Pogoanele, e o situaţie fericită. Primăria nu are datorii, aşa că nu se pune problema majorării taxelor şi impozitelor în 2013, declară primarul Florin Dumitraşcu. Şi la Pătîrlagele, aleşii locali vor propune în Consiliul Local păstrarea nivelului taxelor la bugetul local.

 

O lungă listă

 

În ceea ce priveşte primăriile rurale din judeţul Buzău, majoritatea au mărit deja în 2013 taxele locale, cu procente cuprinse între 6 şi 16 la sută. Alte 8 administraţii buzoiene vor propune în şedinţele de Consiliu Local de la finele lunii creşterea acestor dări, între care se numără CA Rosetti, Calvini, Colţi, Cozieni, Pardoşi, Săruleşti, Ulmeni, Verneşti şi Zărneşti. „La nivelul judeţului Buzău, exceptînd oraşele, avem  42 de unităţi administrative care au mărit deja taxele şi impozitele locale, 29 care nu au mărit şi nu ar avea de gînd să mărească, avem de asemenea şedinţe ale Consiliilor Locale în care se va adopta această măsură de mărire a taxelor şi impozitelor începînd cu data de 24 şi pînă pe data de 31 vor fi aceste şedinţe”, a declarat purtătorul de cuvînt al Prefecturii judeţului Buzău, Sorin Gheorghe.

 

Controverse şi neînţelegeri

 

Încă de anul trecut, au existat controverse şi neînţelegeri pe tema majorării taxelor şi impozitelor locale. În decembrie, Guvernul emitea o hotărîre conform căreia nivelul taxelor locale creşte în 2013 cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani. Ulterior, Executivul a revenit, precizînd că autorităţile pot decide asupra menţinerii dărilor la acelaşi nivel cu cel din anul 2012, dar cu menţiunea că primăriile care nu vor majora taxele nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central. Între timp, premierul a venit cu o a treia precizare. Autorităţile locale care doresc să menţină taxele şi impozitele locale la nivelul de anul trecut trebuie să nu înregistreze arierate la 31 decembrie 2012, iar menţinerea dărilor să nu afecteze veniturile proprii ale bugetelor locale. Iar administraţiile care au adoptat deja hotărîri privind impozitele şi taxele locale pentru 2013 şi nu îndeplinesc aceste două condiţii trebuie să adopte, în procedură de urgenţă, noi hotărîri prin care să recalculeze dările. Persoanele fizice care au achitat deja impozitele şi taxele  locale pentru 2013 vor fi obligate să achite integral, pînă la 30 septembrie, diferenţa rezultată, cu o bonificaţie de pînă la 10%.

Lista primăriilor care nu majorează taxele şi impozitele locale

Printre localităţile care au decis să nu îşi majoreze anul acesta cuantumul taxelor şi impozitelor locale se numără:

Buda, Brăeşti, Blăjani, Boldu, Berca, Merei, Cernăteşti, Cochirleanca, Săhăteni, Poşta Cîlnău sau Pietroasele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.