Zece abatoare mobile, achiziționate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, Submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole”, ar putea ajunge în tot atâtea unități administrativ-teritoriale din județ. Aceste abatoare, care vor deservi întreaga zonă învecinată unității administrativ-teritoriale în care vor fi amplasate, pot fi achiziționate fie de către administrația locală respectivă, fie de persoane juridice private, cum ar fi întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi mari sau cooperative sau grupuri de producători.

Conform unui studiu întocmit la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – studiu care ține cont de mai mulți factori, printre care numărul de animale (ovine, porcine și bovine) și răspândirea judicioasă pe teritoriul județului , cele zece abatoare mobile ar putea fi amplasate la Beceni, Bisoca, Berca, Chiojdu, Nehoiu (Siriu, Gura Teghii), Pătârlagele, Rușețu, Smeeni, Puiești și Merei.

Conform sursei citate, în cazul achiziționării unui abator mobil, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 70% în cazul unor investiții colective (proiecte aplicate de cooperative sau grupuri de producători); 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mici și mijlocii și 40% pentru alte întreprinderi, și nu va depăși 1.000.000 euro/proiect pentru IMM în cazul proiectelor care nu presupun investiții ce conduc la un lanț alimentar integrat, 1.500.000 euro/proiect pentru alte întreprinderi, pentru proiectele care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat și 2.500.000 euro/proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat.

De altfel, ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara, la jumătatea lunii trecute, la Constanța, că intenționează să introducă în Planul Național de Dezvoltare Rurală proiectul abatoarelor mobile, urmând ca acestea să fie înființate în fiecare comună, iar jumătate din fondurile necesare realizării să fie acoperite de Guvern: „Cu câteva zile în urmă am fost la Brașov, la Asociația de Taurine <Bălțata Românească>. Acolo, printr-o colaborare excepțională între medicul veterinar, directorul Direcției Sanitar Veterinare de acolo și președintele de la această asociație au reușit să facă un proiect pentru aceste abatoare mobile și iată că l-au pus și în practică. Am participat la inaugurarea acestui moment deosebit de important pentru țară, pentru că știm foarte bine că la nivelul țării trebuie să realizăm aceste mici abatoare în așa fel încât fermierii, și nu numai fermierii ca atare, ci și gospodăriile populației, să aibă unde să sacrifice în condiții sanitar veterinare corespunzătoare animalele de care dispun și să le expună pentru valorificare consumatorilor în condiții de igienă”, a explicat ministrul Agriculturii.

Daea a spus că a fost atât de impresionat de acest proiect, încât a decis modificarea Planului Național de Dezvoltare Rurală, urmând ca în fiecare comună din România să fie introdus un astfel de abator mobil: „Un asemenea concept să-l punem în programul țării și modificăm Planul Național de Dezvoltare Rurală în așa fel încât, în România, să introducem în fiecare comună cel puțin un abator mobil pe care să îl folosească cei care au nevoie și crescătorii de animale să aibă posibilitatea de a sacrifica în condiții igienice și să asigure pentru consum produsele pe care ei le realizează”, a mai declarat Daea.

Potrivit ministrului Agriculturii, prețul unui abator mobil este de circa 55.000 de euro, iar Guvernul ar urma să acopere jumătate din costuri: „Lucrăm efectiv la acest lucru, în cadrul Guvernului României. Am stabilit împreună cu doamna prim-ministru ca aceste proiecte să le pornim, să le punem în mișcare, asigurând 50 la sută din fonduri prin Planul Național de Dezvoltare Rurală, pe două căi. Pe căile acestea ale fermierilor, ale producătorilor, care au această posibilitate, și al GAL-urilor (Grup de Acțiune Locală, n.r.) înțelegând aici structurile care au accesibilitate la această formă de sprijin. Prețul este unul convenabil care dă posibilitatea, în jur de 55.000 de euro. Ceea ce ar însemna că un sprijin prin Planul Național de Dezvoltare Rurală, să fie undeva la 25-27-28.000 (de euro, n.r.), 50 la sută din valoarea respectivă”, a mai spus Petre Daea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here