proiectile

Recent, echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,, Neron Lupașcu,, Buzău au fost solicitați să ridice 18 proiectile de artilerie de la o balastieră din județ. În urma unor lucrări pe albia râului oamenii au constatat că în pământ se afla ceva ce ar semăna cu un proiectil. Speriați să nu se producă o nenorocire muncitorii au sunat la 112 iar la locul solicitării a ajuns o echipă de pirotehniști. În urma cercetării zonei au fost descoperit un adevărat arsenal pe parcursul  mai multor zile.

În perioada ianuarie – aprilie 2013, pirotehniștii au intervenit la 30 de asanări cu 9 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea muniției descoperite reprezintă proiectile de artilerie neexplodate din timpul conflictelor armate care au avut loc pe raza judeţului Buzău.

Muniția este descoperită pe timpul lucrărilor la construcţii, precum şi pe albiile râurilor unde balastierele de pe raza judeţului îşi desfăşoară activitatea, iar prin lucrările de excavare  sunt scoase  la iveală numeroase proiectile, care sunt de un real pericol pentru cei care le descoperă, precum şi pentru cei care se află in imediata apropiere.

Pentru evitarea producerii unui dezastru pompierii îi sfătuiesc pe buzoieni să țină cont de câteva măsuri necesare în astfel de situații. La descoperirea muniției aceasta nu trebuie atinsă cu mâna sau cu alte obiecte. Este interzisă ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice de muniţii; tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente și folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii precum grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale  acestora.

Pentru ca buzoienii să nu se expună la riscuri în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii rămase neexplodate le este interzis să execute săpături manuale sau cu mijloace mecanice, să execute lucrări de îmbunătăţiri funciare sau să stea în faţa ferestrelor din locuinţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here