Ziua de 27 martie va urma să devină sărbătoare națională, potrivit unui proiect de act normativ adoptat marți de Camera Deputaților. Mai precis, la acea dată se va celebra anual unirea Basarabiei cu România. Proiectul de lege privind declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională a fost adoptat de Senat în octombrie 2015. Acesta a trecut și de votul Camerei Deputaților, astfel că va mai avea nevoie doar de semnătura șefului statului pentru a se aplica.

Concret, anual, pe 27 martie se va sărbători Unirea Basarabiei cu România. Această zi va fi una de sărbătoare națională, dar nu una de sărbătoare legală, astfel că salariații vor lucra cu această ocazie (dacă sărbătoarea va pica în timpul săptămânii).

„Ziua Unirii Basarabiei cu România poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale, muzee, reprezentanțele României în străinătate, prin organizarea de evenimente și manifestări publice și cultural-științifice dedicate acestei sărbători. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material și logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor (…)”, este prevăzut în proiectul votat astăzi de deputați.

Unirea Basarabiei cu România a fost decisă la data de 27 martie 1918. „Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Atunci, după 106 ani de ocupație țaristă, Basarabia a revenit la granițele ei firești, fiind prima provincie românească ce s-a unit cu România”, explică inițiatorul propunerii legislative în expunerea de motive anexată acesteia.

Pentru ca o zi să devină sărbătoare legală nelucrătoare, aceasta trebuie inclusă în lista liberelor stabilite de Codul muncii. Prin urmare, simpla declarare a unei zile ca sărbătoare națională nu implică, în mod automat, stabilirea acesteia ca zi nelucrătoare. Totuși, Codul muncii permite angajatorilor să stabilească zile libere suplimentare. Prin urmare, dacă un angajator va dori să dea liber salariaților în data de 27 martie, acesta va avea acoperirea legală pentru a o face.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here