porci60 de mii de porci vor ajunge fripturi, tobă sau cârnaţi în această lună. Potrivit Direcţiei Sanitar Veterinare anul acesta în judeţul Buzău vor fi sacrificaţi  mai puţini porci faţă de anul trecut, când inspectorii au inventariat cu 10 mii mai puţine porcine în gospodăriile buzoienilor. Spre deosebire de sărbătorile pascale, în perioada Crăciunului nu se amenajează o piaţă specială în care să se comercializeze carne de porc, aceasta putând fi achiziţionată de la orice măcelărie autorizată. Inspectorii sanitar- veterinari atrag atenţia însă că cei care cresc porc în curtea proprie pentru a-l vinde fără aprobare riscă amenzi de până la 50 de mii de lei. Iar un risc la care se suspun buzoienii care se încumetă să cumpere carne de porc din spaţii neautorizate este şi îmbonăvirea cu trichină. În acest sens, DSV a amenajat în oraş trei puncte în care buzoienii pot efectua examenul trichinelescopic. „Există trei puncte în municipiul Buzău, unul în centru, unul la Crâng, celălalt în piaţa Micro 5, iar un alt punct pentru efectuarea examenului trichineloscopic este în Râmnicu Sărat. Acestea funcţionează în perioada 12-24 decembrie, între orele 08.00-18.00, preţul unui examen fiind de 7 lei”, ne-a spus Ciprian Botezatu, directorul adjunct al DSV Buzău. Veterinarii atrag atenţia că, pentru obţinerea unui rezultat concludent al examenului trichineloscopic , trebuie să se recolteze carne din muşchii pilieri ai diafragmei. Gospodarii trebuie să ştie că efectuarea acestei analize este o­bli­gatorie mai ales pentru e­li­minarea oricăror riscuri de trans­miterea a bolii prin consumul de carne infestată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here