casa de pensii1Din ce în ce mai mulţi pensionari buzoieni ajung să nu-şi mai primească pensiile integral din cauza popririlor pe veniturile lunare. Din statisticile Casei judeţene de pensii reiese că în prezent peste 5 % din numărul total al pensionarilor înregistraţi sunt executaţi silit pentru că nu şi-au plătit la timp ratele la bancă sau la casele de ajutor reciproc de la care au luat împrumuturi. În luna martie aproximativ 7.300 vor fi executați silit după ce aceștia nu au mai reuşit să-şi achite amenzile, taxele şi impozirele sau ratele la bănci şi la CAR-uri.

Veniturile lunare reduse îi împing pe pensionarii buzoieni să recurgă la împrumuturi. Fie că iau credite de la bănci fie că apelează la Casa de ajutor reciproc, condiţiile de returnare sunt stricte , în caz contrar operându-se popriri pentru recuperarea creanţelor. Datele Casei Judeţene de Pensii Buzău arată că numai într-o lună numărul celor care ajung să aibă pensiile diminuate a crescut cu peste 800 de persoane. Analiza situaţiei popririlor pe luna februarie arată o creştere faţă de anul trecut cu peste 20 de procente.

Deciziile de poprire e pensie sunt operate de Casa Judeţeană de Pensii în funcţie de cererile creditorilor. Astfel dacă un pensionar are doar o rată restantă se reţine din venitul pensionarului debitor o treime iar dacă sunt mai multe instituţii creditoare care cer executarea pensiei se poate reţine chiar şi până la jumătate din venitul lunar. În judeţul Buzău sunt 128 de mii de pensionari dintre care 5,7% au popriri pe luna martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here