6581Buzoianca Adela Petre, celebra ţesătoare în păr de capră, mesager se seamă al artei populare buzoiene, dovedeşte, încă o dată, că este un reprezentant de onoare al României.  

Cunoscuta creatoare de artă populară fost cea care a întâmpinat –o pe soția vicepreședintelui SUA, Jill Biden, aflată în România alături de soțul său Joe Biden, pe în pragul unei case vechi specifică localităţii Ieud din Maramureș, pe care aceasta au vizitat-o în Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”, la invitaţia soţiei preşedintelui României, Maria Băsescu.

Pe lângă brățara și un colier primite cadou din partea soției președintelui României, dar și o icoană, în timpul turului gospodăriilor tradiționale, Jill Biden a întîlnit-o pe buzoianca Adela Petre, pe care a îmbrățișat-o cu emoție şi recunoştinţă, impresionată de acest “tezaur uman viu” şi de urările de bine venite din parte buzoiencei de 85 de ani. De altfel nu este prima dată când Adela Petre este cerută să reprezinte România şi arta populară tradiţională în faţa unor oficialităţi de peste hotare. Şi asta pentru că aceia care o admiră pe Adela Petre şi o numesc cu dragoste şi cu respect mama Adela nu haine, nu carpete găsesc la ea, ci suflet. Şi asta pentru că ea ţese zi de zi, la 84 de ani (fără ochelari), punând în urzeală un fir nevăzut din sufletul ei. Nevăzutul acesta le va fi atras pe Laura Bush, pe Hillary Clinton, când, vizitând Muzeul Satului din Bucureşti, au cerut câte o maramă ieşită din mâinile mamei Adela. Sau pe colecţionarii din Grecia, din Germania, din Olanda, din Franţa, din Statele Unite, din Canada, de peste tot din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here