Rezultatele controalelor tehnice în trafic realizate de inspectorii Registrului Auto Român în prima jumătate a anului au evidențiat faptul că aproape 5 procente, adică un număr de 1.758 dintre vehiculele verificate tehnic la nivel național, în trafic, prezentau pericol iminent de accidente. 354 vehicule au fost verificate de inspectorii RAR pe raza județului Buzău. În urma acestor controalele, inspectorii RAR au descoperit că 23  dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore sau periculoase la sistemul de frânare și la direcție, iar 45%  au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate).
În aceste situații, una dintre măsurile luate de Poliția Rutieră constă în reținerea certificatului de înmatriculare, care pot fi redobândite numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele Registrului Auto Român. Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 52,54% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de documente, iar 3,39% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false). În urma testărilor efectuate, pentru 10% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depășiri ale limitelor admise ale emisiilor poluante.
Controalele mixte RAR-  Poliție Rutieră s-au lăsat și cu sancțiuni. În urma controalelor mixte desfășurate în județul Buzău de către Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, în primele șase luni ale acestui an au fost aplicate 138 sancțiuni, a fost reținute cinci permise de conducere și 82 certificate de înmatriculare. Referitor la această situație, directorul general al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, menționează că, rezultatele controalelor desfă­­șurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here