descărcare5

Ofiţerii  Serviciului de Investigare a Fraudelor al IPJ Buzău au început urmărirea penală împotriva a patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 33 şi 60 de ani din comuna Lopătari, a unui tânăr de 27 de ani şi a unui bărbat de 48 de ani, ambii din Nehoiu pentru tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare la tăiere fără drept de arbori, evaziune fiscală, abuz în serviciu contra intereselor publice şi neglijenţă în serviciu.

Unul dintre inculpaţi  de 48 de ani din comuna Lopătari, este suspectat că în perioada de septembrie 2012 – martie 2013, în calitate de administrator al unei societăţi ce are ca domeniu de activitate exploatări forestiere şi debitare material lemnos a instigat doi consăteni de 60 şi 51 de ani, să taie un număr de 151 arbori din specia fag şi 4 arbori din specia brad, cu un volum total de 197 m.c.,  în valoare de 36.867 lei (adică de 350 ori mai mult faţă de preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior), arbori nemarcaţi şi nedestinaţi exploatării, sustrăgând lemnul rezultat şi valorificându-l. Toate aceste operaţiuni nu apăreau în evidenţele contabile ale firmei şi în acest mod administratorul s-a sustras de la plata către bugetul de stat a taxelor şi impozitelor aferente.

În urma efectuării unor efectuării cercetării la faţa locului în alte suprafeţe exploatate, poliţiştii au mai identificat, în data de 8 mai,  17 cioate de arbori din speciile fag şi brad, cu volum de 39 m.c., în valoare de 6.683 de lei, de 79 ori mai mult faţă de preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă. Arborii au fost tăiaţi fără drept în perioada noiembrie – martie 2013 de un bărbat de 33 de ani, din comuna Lopătari, angajat al societăţii administrate de suspectul în vârstă de 48 de ani, la instigarea acestuia.

În aceeaşi perioadă, tânărul de 33 de ani a mai tăiat, tot la instigarea administratorului în vârstă de 48 de ani, un număr de 143 de arbori, cu un volum de 376 m.c., în valoare de 31.960 de lei, precum şi un număr de 144 arbori cu un volum de 389 m.c., în valoare de 33.065 de lei, toţi arborii fiind marcaţi, însă având autorizaţiile de exploatare emise ulterior tăierilor, respectiv în datele de 19 martie şi 7 mai.

Poliţiştii au stabilit, din documentele prezentate de reprezentanţii unui ocol silvic privat, că şeful de ocol – un bărbat de 48 de ani din Nehoiu a emis delegaţia de marcare pe numele unui tânăr de 27 de ani din Nehoiu – angajat al aceluiaşi ocol silvic privat – şi a dispus efectuarea de puneri în valoare în suprafeţele de pădure exploatate, fără ca aceste suprafeţe să fie preluate în pază de unitatea silvică, preluarea fiind realizată în ziua de 7 noiembrie 2012.

Fără ca actele de punere în valoare să fie verificate şi implicit aprobate de către reprezentanţii I.T.R.S.V. Focşani, şeful ocolului silvic privat a emis autorizaţiile de exploatare pentru societatea administrată de suspectul în vârstă de 48 de ani, din comuna Lopătari, ultima cu o zi înainte de data în care s-a efectuat cercetarea la faţa locului, după ce părţile fuseseră înştiinţate cu privire la efectuarea verificării.

Cel care a realizat punerea în valoare, tânărul de 27 de ani din Nehoiu, a întocmit şi depus la ocolul silvic privat unde lucrează procesul verbal de predare al parchetului şi procesul verbal de control al exploatării, în care a precizat că arborii marcaţi sunt pe picior, iar la data de 28 martie. au fost exploataţi doar 20 m.c., situaţie neconformă cu realitatea, declarând că a întocmit aceste documente fără a se deplasa în teren.

În urma verificărilor efectuate împreună cu specialişti din cadrul Gărzii Financiare Buzău, s-a stabilit că suspectul în vârstă de 48 de ani din comuna Lopătari s-a sustras de la plata obligaţiilor către bugetul de stat cu suma de 19.435 de lei, prin neînregistrarea operaţiunilor de comercializare a materialului lemnos în contabilitate.

În ziua de 24 mai, ofiţerii de investigare a fraudelor au luat împotriva suspectului în vârstă de 48 de ani din comuna Lopătari măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 ore şi continuă cercetările în vederea documentării tuturor aspectelor cazului şi recuperării prejudiciului adus statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here