Amenzi usturătoare pentru șoferii care folosesc telefonul la volan. Ce recomandă polițiștii buzoieni

0

Începând cu data de 12 octombrie 2019, cei care scriu mesaj, vorbesc la telefon sau filmează în timpul condusului vor fi mai aspru sancţionaţi.

În acest context, Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Judeţean Buzău, a organizat pe raza municipiului Buzău o acțiune de informare a conducătorilor auto cu privire la aceste importante modificări legislative. În cadrul activităţilor, trei conducători auto au fost depistați folosind telefonul mobil la volan și au fost sancționați contravențional conform actualelor prevederi legislative. De asemenea, şoferilor opriţi în trafic le-au fost înmânate flyere ce conţin mesaje cu modificările legislative în discuţie şi recomandări preventive.
Astfel spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.
Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei) și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.
În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei).
Un alt aspect de noutate îl constituie sancționarea unei forme agravante de săvârșire a contravenției privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.
Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
”Aşadar, vă reamintim că orice distragere a atenției de la condus este considerată ca fiind foarte periculoasă și de aceea vă sfătuim să fiți prudenți, să conștientizați riscul pe care îl implică folosirea telefonul mobil la volan. Nu uitaţi că telefonul mobil utilizat neadecvat provoacă incidente şi accidente!” au transmis polițiștii buzoieni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here