ras3In aceasta luna,  gestionarii fondurilor de vanatoare din judetul Buzau : DIRECTIA SILVICA BUZAU, A.J.V.P.S. BUZAU, A.V.P.S. INTERAGRO  BUCURESTI, A.V.P.S. CALIFARUL, SC OCOLUL SILVIC SIRIU  SRL, A.V.P.S. BRADUL  BUCURESTI, A.V. CERBUL CARPATIN,  impreuna cu reprezentanti ai Institutului de Amenajari Silvice, ai Agentiei pentru Protectia Mediului Buzau, ai Comisariatul Teritorial al Garzii de Mediu Buzau, ai Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere Brasov si cei ai Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic Focsani, vor participa la actiunea de evaluare a efectivelor de animale salbatice din speciile strict protejate (urs brun, lup, ras si pisica salbatica). Activitatea se va desfasura conform metodologiei stabilite de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Pentru gestionarii fondurilor cinegetice ale caror suprafete se suprapun peste arii protejate, evaluarile se fac separat, iar la actiunile de evaluare vor participa si custozii desemnati. Programarea actiunilor de evaluare a efectivelor de urs, lup, ras si pisica salbatica a fost realizata la inceputul acestei luni de gestionarii fondurilor de vanatoare.

Pana la sfarsitul lunii aprilie, rezultatele actiunilor de evaluare realizate in fiecare fond de vanatoare se vor analiza si centraliza, la nivel  judetean, de Agentia pentru Protectia Mediului Buzau. Centralizarile judetene vor contine, pe langa efective evaluate  si derogarile propuse pentru sezonul de vanatoare 2014/2015 pentru speciile strict protejate(urs brun, lup, ras si pisica salbatica),  repartizate pe fonduri de vanatoare.

Derogarile vor fi stabilite in functie de pagubele inregistrate, situatia efectivelor reale comparate cu cele optime, tendinta si structura populatiei pentru speciile analizate.

“Aceste propuneri vor fi analizate la nivel national, derogarile aprobate vor fi cuprinse intr-un ordin emis de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (M.M.S.C. ). In urma evaluarii realizate in anul 2013 a rezultat ca in judetul Buzau erau 436 de exemplare de urs, 158 exemplare de lup, 95 de exemplare de ras si 224 exemplare de pisica salbatica. Derogarile aprobate de M.M.S.C. pentru sezonul de vanatoare 2013/2014 au fost de 9 exemplare urs, 11 exemplare  lup si 10 exemplare pisica salbatica”, precizeaza Ionut APOSTU, Director APM Buzau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here