patinoarCum pot fi imbinate activitatile culturale cu cele sportive? Nimic mai simplu si mai natural pentru cei 60 de copii si tineri care au deschis in acest an seria actiunilor Clubului ,,Educatie pentru viata’’ din cadrul Asociatiei ,,1 Iunie 2001’’. Doua evenimente au avut loc sambata, 15 ianuarie, la sediul social al organizatiei, respectiv la patinoarul ,,Ice Magic’’ din Buzau. Ambele au marcat Anul European al Voluntariatului.

Ziua Culturii Nationale, intre profetiile de acum un secol si realitatea de astazi

Sarbatorita pentru prima data in Romania, in urma unei initiative a Academiei Romane, Ziua Culturii Nationale a fost stabilita, nu intamplator, chiar pe 15 ianuarie cand se aniverseaza si nasterea lui Mihai Eminescu, ,,omul cel mai deplin al culturii romanesti’’, dupa cum spunea Constantin Noica. Evenimentul a oferit posibilitatea ,,Asociatiei 1 Iunie 2001’’ sa continue seria activitatilor de socializare a elevilor surdo-muti ce invata in unitatile de invatamant partenere din tara. Astfel, 15 tineri de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva ,,Elena Doamna’’ din Focsani, coordonati de interpretul autorizat in limbaj mimico – gestual, profesor de filosofie Lonia Popescu si profesorul preot Radu Birsa, au participat activ la manifestarea organizata sub forma unei dezbateri, dedicata Zilei Culturii Nationale.
Profesorul de filosofie Lonia Popescu a facut vorbire despre problemele abordate de Mihai Eminescu in cei sapte ani de gazetarie, aspect mai putin cunoscut intrucat putini cunosc si aceasta latura a marelui poet. Perspicacitatea elevilor surdo-muti si puterea lor de analogie, precum si metodele moderne de prezentare utilizate de cadrul didactic vrancean au adus in prim-planul discutiilor actualitatea gandirii eminesciene de acum 100 de ani si situatia economica, sociala si politica a Romaniei de astazi. Comparatia dintre cele doua perioade, pe cat de indepartate, pe atat de asemanatoare, a starnit interesul tinerilor si s-a concretizat intr-o dezbatere foarte realista si interesanta. Activitatea a implicat atat elevii veniti de la C.S.E.I. ,,Elena Doamna’’ Focsani cat si alti copii si tineri buzoieni surdo-muti proveniti din familii defavorizate, sau care au diferite probleme speciale. Evenimentul cultural a fost continuat cu cealalta activitate cu specific sportiv, exuberanta tinerilor si copiilor fiind principalele ingrediente pentru o zi perfecta.

Bucurie, gratie, zambete si cazaturi, pe patinoarul ,,Ice Magic’’ din Buzaupatin

Cel mai nou parteneriat din acest an al Asociatiei ,,1 Iunie 2001’’este cel incheiat cu patinoarul ,,Ice Magic’’ din Buzau. Pana pe 1 martie elevii unitatilor de invatamant partenere cu organizatia buzoiana, copiii care provin din familii de surdo-muti sau care se confrunta cu probleme speciale precum si tineri absolventi ai invatamantului special, membri ai Asociatiei, vor putea sa beneficieze de gratuitate la intrare si inchiriere de patine, dupa un grafic bine stabilit.
Primii care s-au bucurat de acest lucru au fost cei 15 elevi de la C.S.E.I. Elena Doamna veniti la Buzau, 10 copii buzoieni care au parinti sau rude cu deficiente de comunicare verbala, 15 tineri surdo-muti buzoieni – absolventi ai invatamantului special si alti 10 copii cu alte deficiente insotiti de 10 voluntari ai organizatiei.
Indiferent de statutul lor – de incepatori sau avansati – cu totii s-au bucurat de luciul ghetii, de zambetele din partea semenilor, de acrobatiile voite sau involuntare, de atmosfera deschisa si de aprecierea celor care au privit cu admiratie de pe margine. Problemele cu care se confrunta adesea au fost depasite pe patinoar si fiecare dintre ei
s-au simtit egali, naturali, liberi si increzatori.
,,Ce poate fi mai frumos decat sa-i vezi pe acesti tineri bucurandu-se ca sunt impreuna, ca socializeaza intr-un alt cadru decat cel institutional si ca leaga prietenii puternice. Am demonstrat ca putem imbina activitatile educativ-culturale cu miscarea in aer liber. Vom continua si in acest an actiunile in scopul incluziunii acestor copii pe care soarta i-a pus la incercare, pentru ca fericirea lor este molipsitoare. De asemenea pentru ca 2011 este Anul European al Voluntariatului, ne-am propus sa propus sa promovam la fiecare activitate principala resursa a oricarei organizatii neguvernamentale – voluntarii. ”, a declarat presedintele Asociatiei ,,1 Iunie 2001”, Ionica Tarau.

Aron CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here