IMG 6422
Centrul Cultural Francofon Buzău organizează Centrul de voluntariat pentru tineri, în parteneriat cu Asociaţia Tineri pentru România, proiectul fiind finanţat de Consiliul Judeţean Buzău. Reprezentanţii asociaţiei Centrul Cultural Francofon Buzău consideră ca noul departament  va facilita  accesul la proiecte pentru tinerii buzoieni dornici sa faca voluntariat si sa dea o mana de ajutor in cadrul comunitatii din care fac parte. „In plus, dorim sa cream o conexiune mai buna intre asociatii si institutiile buzoiene, ca sa putem oferi o experienta mult mai frumoasa tinerilor voluntari. Tinerii care vor sa faca voluntariat in judetul Buzau nu mai trebuie  sa caute diverse activitati, ci trebuie sa se inscrie in acest centru de voluntariat care le va oferi posibilitatea de a –si alege activitatea in functie de pasiuni si competente”, precizează Maria Monalisa Pleşea, coordonatorul Centrului Cultural Francofon Buzău. 
Încă de la înfiinţare, Asociaţia Centrul Cultural Francofon Buzău a derulat activităţi dintre cele mai diverse – de la voluntariat în cadrul unor  şcoli, campanii umanitare, până la workshopuri sau ateliere de creaţie. Voluntarii au colaborat şi cu instituţii din judeţ, cum este Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).
Desi foarte tanara, Asociatia Centrul Cultural Francofon Buzău – are doar un an si jumatate de la infiintare, a desfasurat si activitati caritabile in judetul Buzau. O colaborare  de specialitate va fi oferita si din partea asociatiilor internationale partenere ale Centrului Cultural Francofon Buzau, precum Asociatia Tineri pentru Romania din Belgia si Organizatia Internationala a Francofoniei.
Centrul de Voluntariat va functiona ca un departament al Centrului Cultural Francofon Buzau,  in sediul asociatiei, pe bulevardul Nicolae Balcescu, nr 48.In primul rand, obiectivul principal este formarea unor tineri voluntari din judetul Buzau pentru implicarea activa in viata comunitatii. Astfel, în prima etapă, sunt aşteptate cererile de înscriere a tinerilor cu varsta  intre 15 si 35 de ani, prin trimiterea fisei de inscriere, a scrisorii de motivatie si a CV-ului model Europass, la adresa ccf.secretariat@gmail.com, până cel târziu 8 iulie 2013. Etapa a doua va consta in selectarea voluntarilor pe baza analizei, de catre o comisie, a documentelor trimise de fiecare candidat – 10 iulie 2013.

În cadrul proiectului, pentru formare tinerilor voluntari, vor fi organizate: o sesiune de informare privind rolul voluntariatului, drepturile si obligatiile voluntarului – cu participarea dnei Viviane Bonga, voluntar al Organizatiei Internationale a Francofoniei – 22 iulie 2013. Implicarea in activitati de voluntariat la nivel international  va fi discutata in cadrul celor 5 ateliere organizate impreuna cu tinerii voluntari belgieni din cadrul Asociaţiei Tineri pentru România – 1 – 27  iulie 2013.  Activitatile practice se vor desfasura in parteneriat cu tinerii voluntari francofoni: ateliere de animatie pentru copiii de la Scoala de vara de la Palatul Copiilor Buzau, din cadrul centrelor apartinand DGASPC Buzau, activitati de ecologizare in Parcul Crang, campanie de informare si promovare a unui eveniment umanitar etc. De asemenea, va fi organizat, in luna august, la Bruxelles,  un schimb de experienta cu tinerii voluntari belgieni la care vor participa tinerii selectati pe baza implicarii active in activitatile de voluntariat propuse de Centrul Cultural Francofon Buzau in parteneriat cu alte institutii si ONG-uri.

Pentru dezvoltarea personala si profesionala a tinerilor voluntari buzoieni, se vor organiza si ateliere comunicare in limba franceza, de jurnalism si scriere creativa, de gestionare si rezolvare a conflictelor, de comunicare interpersonala etc. Domeniile prioritare de interventie in cadrul Centrului de voluntariat pentru tineri Buzau vor fi: educational, cultural, social.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here