Direcţia Sanitar Veterinară a anunţat că au fost stinse focarele de pestă porcină africană de pe raza comunei Poșta Câlnău şi, implicit au fost ridicate măsurile dispuse în zonele cu restricții. Decizia a fost luată ca urmare a îndeplinirii condițiilor tehnice necesare, precum și a primirii rezultatelor negative la testarea serologică pentru pesta porcină africană a porcilor din zonele cu restricții. Astfel, s-a reuşit închiderea, într-un timp record, de numai o săptămână, a 11 focare.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare sunt optimişti în privinţa ultimelor două focare de pestă porcină africană existente în gospodării. Ei speră ca, în scurt timp, şi acestea să fie scoase de sub restricţii.
Situaţia este, însă, îngrijorătoare în ceea ce priveşte răspândirea virusului pe fondurile de vânătoare. Marţi, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la un mistreț găsit mort pe fondul de vânătoare Umbrărelu, în zona Cănești.
Evoluţia pestei porcine africane în mediul sălbatic este greu de apreciat pentru veterinari, deoarece se manifestă în fondurile cinegetice, în spaţiu liber, fără bariere. Un alt motiv de îngrijorare îl constituie şi faptul că, în păduri au fost găsite cadavre de mistreţi, aflate în descompunere ori devorate de alte animale sălbatice, nefiind posibilă prelevarea de probe pentru analize. În aceste situaţii, orice animal care a luat contact cu mistreţii morţi poate la rândul lui să răspândească virusul. În acest moment, numărul cazurilor de pestă porcină africană la mistreț a ajuns la cincisprezece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here