daniel1Timp de 40 de zile Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a fost în doliu , mai exact din data de 8 ianuarie 2013, slujbe de pomenire au fost oficiate în fiecare zi, după Sfânta Liturghie, atât în Catedrala voievodală ”Adormirea Maicii Domnului”, cât şi în noua Catedrală a Eparhiei.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române menține locotenența, în calitate de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei,până la alegerea unui nou titular al tronului arhiepiscopal al Buzăului și Vrancei.
La finalul cuvântului de învăţătură rostit în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, cu ocazia slujbei de pomenire a Arhiepiscopului Epifanie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel referindu-se la alegerea noului Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, a spus: „Luni, 18 februarie, se va întruni la Bucureşti Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei pentru a desemna doi candidaţi în vederea alegerii, potrivit Statutului Bisericii Ortodoxe Române. Aceştia se desemnează prin vot consultativ. De asemenea, la 19 februarie, Sinodul Mitropolitan se va întâlni cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului tot la Bucureşti pentru consultare. Adunarea are dreptul să confirme pe cei care îi propune Sinodul Mitropolitan sau să adauge un candidat în plus“, a spus PF Daniel.

Totodată, Patriarhul României a mai arătat că alegerea titularului unui scaun eparhial se face în mai multe etape: „Aceşti doi sau trei candidaţi vor merge la Sinodul Bisericii Ortodoxe Române şi acolo se va face propriu zis alegerea. Prima parte este consultare a ierarhilor din zonă, a preoţilor şi mirenilor reprezentaţi în Adunarea Eparhială şi aşa cum prevăd Sfintele Canoane episcopii sunt aleşi de către Sinodul Episcopilor. Sinodul alege din cei doi sau trei candidaţi sau dacă se consideră că este necesar  să fie şi un al patrulea, va alege din patru. În general se ţine seama de dorinţa locală, însă dacă cei care sunt propuşi nu sunt cei mai buni, sau dacă sunt alţii mai buni, Sinodul are dreptul să adauge pe al patrulea pe listă. Desigur alegerea se face prin vot secret astfel în data de 28 februarie va avea loc alegerea noului Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, iar în data de 10 martie, aici la Buzău, va avea loc întronizarea”, a mai spus Preafericirea Sa.

Regulile după care se exercită locotenența în cazul vacantării unui scaun eparhial, precum și procedurile de alegere sunt stabilite prin Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here