nasterea-maicii-domnuluiDe cea mai mare sărbătoare a toamnei sunt legate mai multe obiceiuri şi superstiţii. Se spune că astăzi, mai mult ca niciodată, Maica Domnului îl roagă pe Dumnezeu să plece urechea la rugăciunile de dezlegare a pântecelor şi să dăruiască copii celor care şi-i doresc precum a făcut în cazul lui Ioachim si Ana.

De cea mai mare sărbătoare a toamnei sunt legate mai multe obiceiuri şi superstiţii.

În credinta populară, sărbatoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi. Aceasta zi a Nasterii Maicii Domnului trebuie cinstita cu bucurie si tinuta de toata lumea. Nu se cade sa lucrezi sau sa faci treburi gospodaresti tocmai in aceasta zi sfanta.

Mai exista si o alta superstitie romaneasca conform careia cei care mananca gatit la foc in aceste zile au sansa de a atrage asupra lor boli care ii pocesc. Se aprinde in schimb candela in dreptul icoanei Maicii Domnului si se lasa sa arda pe tot parcursul sarbatorii.

Maica Domnului este cea care protejeaza indeosebi persoanele de sex feminin si pe cele mai vulnerabile: fetele necasatorite, femeile insarcinate, mamele, copiii, dar nu numai.

Oricine se roaga Fecioarei Maria este ascultat, mai ales daca se roaga cu inima curata si credinta multa in ziua in care este cinstit numele sau. Se spune ca astazi, mai mult ca niciodata, Maica Domnului il roaga pe Dumnezeu sa plece urechea la rugaciunile de dezlegare a pantecelor si sa daruiasca copii celor care si-i doresc precum a facut in cazul lui Ioachim si Ana.

Maica Domnului este alaturi si de femeile care urmeaza sa nasca, veghiind asupra lor pentru a avea o nastere usoara si prunci sanatosi. Printre gospodine, de Sfanta Maria Mica exista obiceiul de a imparti cele mai alese fructe ale toamnei (prune si struguri) celor vii in amintirea si pentru pomenirea sufletului celor “adormiti”. Pentru ca in duminica acestei sarbatori este dezlegare la peste, in multe zone ale tarii se respecta traditia, iar pe mese stau la loc la cinste bucatele pe baza de peste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here