Prăznuirea Sfintei Cruci în a treia duminică a Postului Paştilor este menită să-i întărească pe cei care postesc. Crucea este semnul tainic al suferinţei mântuitoare.
Duminica Sfintei Cruci, plasată la jumătatea Postului Mare are şi rolul de a-i îmbărbăta pe credincioşii osteniţi, pentru a rezista până la Înviere.

Iată cum explică părintele Calciu taina crucii:

Crucea este axa lumii. Ea stă la baza întregii creaţii. Toată creaţia este bazată pe organizarea materiei în formă de cruce.
Sistemul de atracţie şi respingere, care este tot o formă de energie în cruce, solicită materia în aşa fel, încât ea nu se poate organiza pe plan orizontal şi pe plan vertical fără a-şi lua ca principiu de aşezare crucea. Toate fiinţele au o simetrie bilaterală, adică braţul lung al crucii trece prin mijlocul fiinţelor creându-le această simetrie. În reprezentările grafice, tot crucea, braţele ei orizontale şi verticale categorisesc valorile negative (în stânga braţului vertical şi sub braţul orizontal), stabilindu-se astfel o ierarhizare a valorilor în plan intelectual cu care lucrăm ca şi cum ele ar fi materiale. Orice obiect creat de om are ca principiu fundamental în structura lui crucea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here