article_329741_1Ziua internationala a nevazatorilor, denumita si ‘Ziua bastonului alb’, a fost instituita de Organizatia Europeana pentru Bunastarea Nevazatorilor, in anul 1993, la Varsovia (Polonia). In fapt, ziua de 15 octombrie a fost proclamata ‘Ziua bastonului alb’ de catre presedintele SUA, Lyndon B. Johnson, la 6 octombrie 1964. Ulterior, acest eveniment a capatat un caracter international, ziua fiind sarbatorita pe intregul mapamond.

Bastonul alb, sprijinul de nadejde al persoanelor fara vedere si, totodata, un simbol al independentei, a fost inventat in 1930 de George A. Bonham, membru al Clubului ‘Lions’ din Peoria, statul american Illinois. Un an mai tarziu, bastonul alb si-a facut intrarea in Franta, fiind distribuit tuturor persoanelor nevazatoare din aceasta tara. Ulterior, de ajutorul acestui ‘prieten’ fidel au putut beneficia nevazatori din lumea intreaga.

Asociatia Internationala a Cluburilor ‘Lions’ a fost infiintata in anul 1917 de omul de afaceri Melvin Jones (189-1961) din Chicago, statul Illinois. Activitatea acestei asociatii vizeaza cu precadere ajutorarea copiilor si a persoanelor in varsta si rezolvarea problemelor dificile cu care se confrunta omenirea cum sunt pierderea vederii, prevenirea toxicomaniei sau combaterea diabetului. In prezent, asociatia cuprinde aproximativ 45 000 de cluburi ‘Lions’, active in 193 de tari. in Romania, primul club ‘Lions’ a fost infiintat in 1990.

„Ziua Bastonului Alb” va fi marcată astazi la Buzău printr-un spectacol ce se va desfăşura sub sloganul „Tradiţie şi cultură, scena, o şansă de afirmare pentru nevăzători”. Evenimentul va avea loc astazi, de la ora 16.00, în sala de spectacole a Consiliul Judeţean Buzău, şi va cuprinde momente artistice interpretate de tineri nevăzători din trei judeţe.

În cadrul manifestării, trupa de teatru „Optimiştii”, formată exclusiv din membri ai filialei de nevăzători din Brăila, vor fi protagoniştii unor scenete, în timp ce solişti vocali şi instrumentişti de la Filiala Interjudeţeană Buzău – Vrancea a Asociaţiei Nevăzătorilor vor susţine scurte recitaluri muzicale.

Intrarea la spectacol este gratuită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here