Specialităţile  culinare preparate după reţetele tradiţionale sunt tot mai căutate în perioada Sărbătorilor, dar nu toţi comercianţii care scot  la vânzare produse cu logo-ul de “tradiţional” sunt produse care să şi respecte standardele impuse de Ministerul Agriculturii în acest domeniu de activitate. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii Direcţiei Agricole Buzău care au descoperit nereguli la comercianţii de produse tradiţionale. „Pe piaţa românească există foarte multe produse care poartă logo-ul de “tradiţional”, însă mulţi producători îl folosesc doar ca o strategie comercială, incorectă. Pentru ca un produs să poată fi atestat ca un produs tradiţional, acesta trebuie să fie fabricat conform unui caiet de sarcini verificat şi aprobat de MADR şi să fie înregistrat în Registrul naţional al produselor tradiţionale româneşti, în conformitate cu Ordinul 690/2004. Mai exact, produsul tradiţional trebuie să fie obţinut din materii prime tradiţionale, să prezinte o compoziţie tradiţională care reflectă un procedeu tehnologic de producţie tradiţional şi care se distinge în mod clar faţă de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii„, susţine Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.

În judeţul nostru există 18 agenţi economici atestaţi tradiţional pe diverse domenii. Dintre aceştia, cei mai reprezentativi producători menţionaţi de oficialii DAJ Buzău sunt SC Boromir, SC Brutarex şi SC Ginar Prod – în domeniul panificaţiei, SC Tri 94 Prod Com şi SC Valmar – în domeniul produselor din carne, SC Meridian Agroind – cu produse din lapte, SC Legume Fructe Buzău – cu produse din tomate. Pe lângă acestea, în domeniul vinificaţiei atestări pentru produsul tradiţional Tămâioasa românească de Pietroasa au fost primite de S.C.D.V.V. Pietroasa şi de SC Casa de Vinuri Zoreşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here