masina inmatriculata in Bulgaria

Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, noua taxă auto, autorităţile descoperind că sunt maşini second-hand cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, dar cumpărătorii fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare, potrivit gandul.info.

În prezent, autovehiculele dobândite prin partaj sunt exceptate de la plata timbrului de mediu, excepţie care va fi însă eliminată de Guvern prin ordonanţă. „S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoială, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, explică Guvernul în document.

Ordonanţa de Urgenţă nr.9/2013 privind timbrul de mediu prevede că acest timbru nu se plăteşte atunci când autovehiculele sunt dobândite prin partaj, motiv pentru care tot mai mulţi buzoieni aleg această metodă. De altfel, totul este legal: cetăţeanul se prezintă la Serviciul Înmatri­culări cu un act notarial şi, conform textului OUG nr. 9/2013 îşi pot înmatricula autoturismele fără plata timbrului.
Numărul solicitărilor privind înmatriculările prin această metodă a crescut simţitor în ultima perioadă la Buzău. În acest fel, s-a ajuns chiar şi până la 100 de solicitări pe zi, iar în zilele “obişnuite” se înmatri­culează cel puţin 40 de autovehicule. În prezent, conform noii reglementări legislative, timbrul de mediu, care înlocuieşte fosta taxă de primă înmatriculare, poate ajunge în unele cazuri la valori care pot depăşi lejer preţul autovehicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here