carte identitate1Începând din luna iulie, toate cărţile de identitate eliberate până acum se vor preschimba cu unele electronice, întregul procesul urmând să dureze trei ani. Calendarul de preschimbare depinde de anul de naştere al titularului buletinului. Noul document nu este însă obligatoriu, cetăţenii având posibilitatea de a opta pentru o carte de identitate normală.

Cartea de identitate normală va fi şi ea putin modificată. Vor fi mult mai mici şi vor semăna cu permisele de conducere. În plus, datele titularului vor fi inscripţionate atât pe faţă cât şi pe verso. Asta spre deosebire de vechile buletine, ale căror date sunt inscripţionate doar pe faţă iar ca dimensiuni, sunt mult mai mari.

În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate, aceasta va avea un cip care va conţine imaginea facială şi amprentele a două degete. Autorităţile sustin că acest model garantează un grad de protectie ridicat împotriva furtului de identitate.

În ceea ce priveşte valabilitatea celor două modele de buletine, termenul va fi acelaşi. Patru ani pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, şapte ani pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, zece ani, după implinirea vârstei de 25 de ani şi permanent pentru cei care au împlinit deja 55 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here