Înfiinţarea Băncii de Gene pentru legumicultură, floricultură şi plante aromatice, la Buzău, va fi decisă printr-o Hotărâre de Guvern. Documentul este aşteptat să plece de la Ministerul Agriculturii şi să intre pe circuitul de aprobare. Practic, Banca de gene ar urma să se înfiinţeze ca structură autonomă în subordinea Ministerului Agriculturii. Costurile estimative pentru acest obiectiv sunt de 6 milioane de euro. Valoarea reală a investiţiei va fi obţinută abia în momentul în care banca va avea un cadru legislativ necesar funcţionării, iar Ministerul Agriculturii va comanda un studiu de fezabilitate.

De la lansarea ideii în spaţiul public, banca de resurse genetice vegetale de la Buzău a întâmpinat numeroase piedici. La un moment dat, a existat posibilitatea înfiinţării acesteia în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Aceesarea fondurilor europene a fost blocată ca urmare a refuzului Academiei de Știinţe Agricole de a pune la dispoziţie un teren pentru cercetare.
Recent, problema terenului a fost rezolvată. Primăria municipiului Buzău a pus la dispoziţie o suprafaţă pentru înfiinţarea băncii de gene, în parcul Crâng, în locul fostelor birouri şi sere ale Urbis Serv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here