290px-Buna_Vestire_VernestiBiserica „Bunavestire“ a fost construita in perioada anilor 1714-1715, de catre Jipa si Lefter, fiii lui Stanciu logofat Vernescu si pictata in anul 1721.
Este imprejmuita cu un gard nu prea inalt, facut din piatra si caramida.
Lacasul se inscrie in tipul de biserica cu plan drept, de forma dreptunghiulara, ca o nava, fara abside laterale, cu altar exterior in 7 laturi, cu turn clopotnita peste pronaos. Peretii tencuiti, fara ocnite, sunt impartiti in doua registre de un brau orizontal, fiind formati din doua randuri de caramizi asezate ca niste dinti de ferastrau de o parte si de alta a unui ciubuc. Acest brau caracterizeaza vechile biserici si se ridica in unghi drept in dreptul pridvorului si inconjoara biserica pe toate partile.
Pridvorul se ridica pe coloane simple si puternice, facute din caramida, unite intre ele cu arcuri trilobate, intarite cu tiranti din lemn, tipic arhitecturii brancovenesti. Acoperisul este „in doua ape“, fiind inspirat de lacasurile moldovenesti.
Deasupra pridvorului se ridica o turla octogonala pe schelet din lemn la interior si tencuita la exterior, bine proportionata, asezata pe o baza patrata, situata intre bolti.
Usa de la intrare are cadrul impodobit cu caneluri sapate in piatra, sprijinita in partea de jos de catre un bloc cu fata patrata si ornata cu cate o floare stilizata.
Acelasi fel de cioplire, plin de simplitate si eleganta, se afla si la ferestre, pe dinafara, dar mai reduse.
Pisania, de piatra, si scrisa cu litere chirilice, este situata deasupra usii de la intrare, mentionand ca biserica a fost zidita in anul 1714 si pictata in anul 1721 „cu toata cheltuiala jupanilor Jipa si Lefter, fii ai logofatului Stanciu Vernescu“.
Avand in vedere rolul foarte important in evolutia arhitecturii muntenesti, brancovenesti, precum si stilul pictural cu scene unice in tara, este declarata monument istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.