palade2La şcoala nr. 15 din Buzău a fost dezvelit un bust al savantului american de origine română George Emil Palade. După un Te deum, în holul şcolii care poartă din 2003 numele marelui savant, a fost dezvelit un bust al marelui om de ştiinţă de la a cărei naştere se împlinesc 100 de ani (născut la 19 noiembrie 1912), iar la sala de sport a avut loc o acţiune de comemorare a vieţii petrecute de acesta în oraşul Buzău.
În anul 2003, savantul şi-a dat acceptul ca şcoala noastră, construită pe un teren aparţinând tatălui său, Emil Palade, fost director al Şcolii Normale din Buzău, să-i poarte numele” , a declarat profesorul Menelaş Drăgostin.
Potrivit acestuia, ” George Emil Palade s-a distins încă din timpul cursurilor gimnaziale pe care le-a urmat la Liceul ‘B.P.Haşdeu’ din Buzău şi pe care le-a încheiat ca şef de promoţie” .

George Emil Palade s-a născut la 19 noiembrie 1912 în Iaşi, într-o familie de intelectuali. După ce a terminat şcoala primară, a venit împreună cu familia la Buzău, unde a urmat cursurile Liceului ‘B.P. Haşdeu’, pentru ca după absolvire să se înscrie la Facultatea de Medicină din Bucureşti. În 1940, a obţinut titlul de doctor în Medicină cu teza ‘Tubul urinifer al delfinului. Studiu de morfologie şi fiziologie comparată’. În 1946, a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. La 10 decembrie 1974, acesta a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, alături de Albert Claude şi Christian de Duve, pentru ‘descoperirile lor privind organizarea structurală şi funcţională a celulei’

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here