Preturile produselor la carne vor creste cu pana la 10-12%, in urmatoarele doua-trei luni, anunta producatorii de alimente.

„In ultima perioada, pretul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Asta inseamna produsul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. Nu la fiecare produs. In mod normal n-ar mai trebui sa creasca pretul la ulei si la zahar, pentru ca e productie primara, ar trebui sa se plafoneze pretul la paine, ar trebui sa scada sau sa ramana constant pretul la legume si fructe pentru ca vine perioada calda, dar la produsele procesate putem asista la cresteri de preturi care nu pot sa depaseasca un 10-12% daca, Doamne fereste, nu se intampla ceva pe plan european”, afirma presedintele Romalimenta, Sorin Minea.
   
El a afirmat ca majorarile de preturi  au inceput deja si se vor derula pe parcursul urmatoarelor 2-3 luni.
   
„Va fi o medie intre 8 si 10%. La cereale si la produse de panificatie spre toamna vom asista la o sistare de preturi si poate chiar la o reducere. La legume va urma o scadere”, a adaugat el.
   
Minea considera ca nu se poate face nimic pentru stoparea preturilor la alimente.
   
„Atata timp cat bursa preturilor nu este in Romania, Romania se va alinia mai mult sau mai putin acelor preturi. Daca Romania ar avea o productie formidabila, un excedent, s-ar putea sa scada preturile pe piata romaneasca. Atata timp cat o parte din materiile prime sunt cumparate din Comunitatea Europeana”.

Preturile au crescut in luna februarie, fata de luna precedenta, cu 0,77%. Inflatia anuala a fost in februarie 2011 de 7,60% in februarie. Cea mai mare scumpire au inregistrat-o cartofii, de 10,34%.

De asemenea, legumele s-au scumpit cu 8%, cartofii cu peste 10%, painea cu 2,3% si fructele cu 4,1%. Cresteri de pret de peste 2% s-au inregistrat la ulei, faina, lapte de vaca si zahar. Doar ouale s-au mai ieftinit, cu 2,2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here