copii autisti

19 copii beneficiază în prezent de terapie specilizată gratuită în Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism Buzău deschis în luna martie, 2012.

Centrul este deservit de personal specializat – psihologi și/sau psihopedagogi instruiți în lucrul cu persoane cu autism. Aceștia evaluează fiecare caz și, împreună cu familia, realizează un plan personalizat de intervenție, în funcție de nevoile lor individuale. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât și de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe și oferă consiliere părinților și familiilor persoanelor cu autism. În acest moment, la Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Buzău, beneficiază de asistență copii, cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani. “Buzăul avea nevoie de un astfel de centru! Unicitatea centrului se regăsește în ridicarea barierelor cu privire la vârsta beneficiarilor. Prin muncă și răbdare, orice persoană diagnosticată cu tulburare de spectru autist (TSA) poate înregistra progrese. Suntem fericiți că putem face lucruri minunate împreuna!  În cadrul centrului, ne străduim să oferim, în egală măsură, sprijin atât persoanelor cu TSA cât și familiilor acestora, care au nevoie de susținere pentru a câstiga această luptă”, a declarat Iulica Elena Zincă, psiholog în cadrul acestui Centru.

În tulburările de spectru autist (TSA) terapia este de lungă durată, iar gradul său de eficiență este crescut atunci când afecțiunea este diagnosticată timpuriu (în jurul vârstei de 2 ani) și copilul începe, cât mai din vreme, o formă de intervenție specializată. Din acest motiv, este esențial ca părinții să-și observe foarte bine copilul și să fie atenți la orice comportament neobișnuit al acestuia, încă din primele luni de viață. În cazul în care au suspiciuni, părinții trebuie să i le semnaleze medicului de familie și să solicite un consult de specialitate (neuropsihiatric) pentru copilul lor. Numai medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul de certitudine.

Copiii cu autism pot prezenta simptome diverse, însă următoarele caracteristici sunt considerate semnale de alarmă: parcă nu aud și nu răspund niciodată la nume; nu observă persoanele din jur și nu sunt interesați de jocul altor copii; par că nu știu să se joace cu jucăriile; au alte comportamente specifice tulburării (mișcări repetitive, atașament neobișnuit față de obiecte).

Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Buzău fost înființat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Direcția Protecția Copilului și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, prin proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă! – program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”. Centrul funcționează în municipiul Buzău, Cartier Micro XIV, Aleea Leagănului nr. 1, în cadrul Complexului de Servicii pentru Copilul cu Handicap Sever nr. 8 și face parte dintr-o rețea națională de 40 de centre aflate în 35 de județe ale țării și în municipiul București. Centrele au fost înființate prin proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă!”, desfășurat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Direcția Protecția Copilului și cu Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România. De la înființarea celor 40 de centre și până la această dată, 895 de copii cu autism din întreaga țară au intrat deja în programe individualizate de terapie, în vederea integrării sociale. Proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă!” urmărește creșterea șanselor de integrare socială și, ulterior, de acces pe piața muncii a copiilor și tinerilor cu autism, prin diagnosticare precoce și facilitarea accesului la servicii și programe de recuperare și asistență specializată. Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durată de 3 ani și beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, „Investește în oameni!”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here