cercul militarCasa Armatei din Buzău sau Cercul Militar, cum mai este cunoscut, zace în paragină de aproape şase ani. De atunci, activitatea culturală a militarilor se desfăşoară într-un spaţiu impropriu, într-o anexă din curtea Comenduirii Garnizoanei, de pe Bulevardul Unirii. În această clădire, ofiţerimea din garnizoană obişnuia să desfăşoare diverse activităţi culturale, artistice sau recreative. Muzica, desenul sau literatura se numărau printre preocupările militarilor şi ale familiilor acestora.
Expoziţia de carte militară, biblioteca cu cele câteva mii de volume, birourile angajaţilor şi logistica specifică unei instituţii de cultură au fost mutate în luna februarie 2009, din cauza faptului că vechiul imobil fusese expertizat şi încadrat la gradul unu de risc seismic. Edificiul clădit în 1914 prezenta pericolul de a se dărâma la orice cutremur mai mare iar şefii Armatei au decis evacuarea lui. Deoarece zidurile Casei Armatei se degradau, pe data de 3 noiembrie 2005, mai mulţi militari au înfiinţat Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”, având ca obiectiv principal reabilitarea clădirii Cercului Militar.
Anul acesta, militarii au avut şi primele semne pozitive din partea autorităților și Ministerului Apărării Naționale care au promis că vor sprijini reabilitarea Cercului Militar din Buzău.
După evacuarea imobilului afectat, activităţile s-au mutat în incinta Centrului de sănătate militar – Buzău. Dar aici spațiul este mai mic și nu pot fi organizate aceleaşi activităţi ca în vechea clădire. Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu” a efectuat studiile de fezabilitate și se speră ca, de anul viitor, să fie demarate și lucrările de consolidare.”Am efectuat studiile şi am încercat să atragem fondurile necesare consilidării cu ajutorul Fundaţiei. Am primit semne pozitive din partea autorităţilor şi sperăm ori cu bani de la buget, ori cu finduri europene să demarăm lucările, poate chiar de anul viitor”, spun reprezentanţii Armatei.
Soluţia tehnică minimală de reabilitare a clădirii implică cheltuieli de peste 500.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here