poza-4941_1Cetatea dacică de la Cârlomăneşti, judeţul Buzău, va fi parţial reconstituită de arheologi şi începând cu anul 2014 va deveni prima cetate de tip davă din ţara noastră organizată ca muzeu în aer liber. ‘Estimăm ca în 4-5 ani să finalizăm lucrările, iar din 2014 după ce vom restaura unul din cele cinci temple descoperite şi două-trei clădiri, cetatea dacică va putea fi vizitată de publicul larg’, a declarat în exclusivitate pentru AGERPRES directorul Muzeului judeţean Buzău, Sebastian Matei.
Tânărul arheolog intenţionează ca la Cârlomăneşti să realizeze şi un Muzeu al satului preistoric, prin reconstituirea locuinţele populaţiei autohtone din ultimele cinci-şase milenii.

‘Zona Cârlomăneşti a fost locuită neîntrerupt mai bine de cinci milenii, în urma săpăturilor arheologice putem reconstitui o locuinţă şi anexele din Epoca pietrei, una, două locuinţe din Epoca bronzului, cultura Monteoru, precum şi o locuinţă din perioada migraţiei popoarelor’, a mai spus Sebastian Matei.

Potrivit directorului muzeului din Buzău, civilizaţia geto-dacilor de la Curbura Carpaţilor este de o originalitate aparte, în urma săpăturilor arheologice de la Cetăţuia-Cârlomăneşti fiind descoperite cinci temple dacice, dintre care două cu absidă, dar şi zeci de statuete antropomorfe şi zoomorfe care constituiau obiecte de adoraţie. Concluzia este că dacii de la Curbură cultivau un fel de erezie, în constrast cu monoteismul practicat de ceilalţi daci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here