Circa 50.0000 de apartamente din România au fost debranșate, în 2015, acestea beneficiind acum de un sistem propriu de încălzire, în principal o centrală termică pe gaz, după ce, în ultimii cinci ani, peste 262.300 de familii au decis să renunțe la CET-uri, conform unei analize realizate de o companie de producție și furnizare de echipamente și servicii destinate încălzirii, citată de Agerpres. În topul județelor unde s-au raportat cele mai multe debranșări în 2015, se află Galați, unde aproape 20.300 de apartamente figurează ca debranșate. Pe locurile următoare, conform analizei realizate de Ariston Thermo România, în top se află și Constanța, cu peste 4.900 de apartamente, și Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renunțat la sistemul centralizat.

„Potrivit datelor raportate de Autoritatea Națională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), în 2015 numărul apartamentelor din România care au renunțat la încălzirea în sistem centralizat și, în majoritate, beneficiază acum de un alt tip de sistem de încălzire, a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, când cifra s-a situat la circa 30.000 de apartamente. Studiile pe care le derulăm anual arată că românii înțeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii și sunt tot mai receptivi către noile tehnologii, precum modelele în condensare”, se arată în studiu.

Datele raportate de ANRSC arată că, la finalul lui 2015, în 9 județe din țară întreaga populație a ales debranșarea și folosește sisteme proprii de încălzire a locuinței. De asemenea, alte 12 județe mai au doar sub 10% din locuințe racordate la CET-uri. Potrivit analizei, București este orașul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branșate la sistemul centralizat de încălzire din România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here