Timp de trei zile, în perioada 18-20 octombrie, cercetători din nouă ţări sunt aşteptaţi la Buzău, la colocviul ” Morminte din epocile Bronzului şi Fierului din Eurasia „.
Potrivit directorului Muzeului judeţean Buzău, Sebastian Matei, la cel de-al 13-lea colocviu internaţional de arheologie funerară şi-au anunţat participarea cercetători din Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Polonia, Bulgaria, Serbia, Italia, Belgia şi România.

Dezbaterile vor fi centrate pe riturile şi ritualurile de înmormântare din cele două epoci, fiecare cercetător va veni cu contribuţia sa proprie, iar concluziile vor fi publicate în revista Mousaios” , a declarat Sebastian Matei.

Evenimentul ştiinţific este organizat de Muzeul Judeţean Buzău în colaborare cu Muzeul Brăilei, Uniunea Internaţională de Studii Preistorice şi Protoistorice şi Asociaţia de Studii pentru Arheologie Funerară.

La evenimentul organizat în urmă cu doi ani  de Muzeul Brăilei şeful secţiei de arheologie din judeţul vecin, Stănică Pandrea, a prezentat etapele care trebuie parcurse la noi pentru descărcarea de sarcină arheologică, stârnind mirarea cercetătorilor străini cu birocraţia românească.

Deşi la nivel naţional există o bază de date cu monumentele istorice, autorităţile locale nu accesează această bază pentru a şti ce au de protejat, iar noi trebuie să le trimitem adrese de înştiinţare de câte ori se fac schimbări, deşi de acest lucru ar trebui să se ocupe Direcţiile pentru Cultură. Însă aceste instituţii, Direcţiile pentru Cultură, sunt ocupate de funcţionari obtuzi, care mă consideră un individ care umblă după bani, nu un partener. Avem mari probleme şi în mediul rural, unde oamenii transformă popinele în cariere de pământ, iar movilele le ară„, a spus Stănică Pandrea.

Cercetătorul Cristian Schuster a evidenţiat şi influenţa politicii, indiferent de culoare, care face presiuni pentru ca săpăturile să se facă superficial. „Se fac presiuni de la ministerul Transporturilor, de la Ministrul Culturii, prim-ministru şi chiar preşedinte, care dau apoi vina pe arheologi ca să-şi justifice incompetenţa„, crede Cristian Schuster.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here