Fotografie0734

În fiecare an, de peste un secol, ziua de 27 iulie, notată în calendarul ortodox ca zi a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, este una de mare însemnătate pentru locuitorii comunei buzoiene Cernătești. Sâmbătă, începând cu ora 15.00, în satul Aldeni, se va desfășura cea de-a 122-a ediție a Târgului popular anual Pantelimon, devenit în decursul timpului o sărbătoare populară pentru localnicii din cele opt sate ale comunei, după ce în anul 1891, primarul comunei Aldeni, Gheorghe Bălan, a propus Consiliului comunal înființarea unui bâlci (târg) pentru „a mai trage și comuna ceva foloase deoarece trecea prin seriose deficite bugetare”. Consiliul a aprobat și a hotărât ca acest târg să se țină pe moșia Scontiței I. Dăscălescu. În primii ani, târgul s-a ținut în ziua de 13 noiembrie și a purtat numele Sfântului Ioan Gură de Aur. Dându-și seama că această dată era prea târzie pentru aprovizionarea populației de iarnă cu zarzavaturi , vase din lemn, articole de îmbrăcăminte, unelte și alte produse, în jurul anului 1900, acest târg și-a mutat data calendaristică în sezonul cald, pe 27 iulie, de Sf. Pantelimon, iar de atunci, s-a ținut fără întrerupere timp de peste 120 de ani.

Începând de anul trecut, Consiliul Local Cernătești și Primăria Cernătești a luat inițiativa organizării în paralel și a unor activități cultural-artistice-recreative, cu artiști consacrați cântecului popular românesc. În acest an, cunoscutul interpret de muzică pupulară Ionuț Dolănescu va fi cap de afiș al sărbătorii comunei Cernătești. Pe scenă vor mai urca cunoscuți interpreți  buzoieni. Este vorba despre Ion Băicuș, Gabriela Bolocan, Filofteia Drăghici, Nina Stamate, Diana Ioniță, Alexandru Petcu, Tatiana Răduță, dar și taraful și ansamblul de dansatori „Plaiurile Mioriței” al Centrului Județean de Cultură și Artă, maestra de ceremonii fiind Mădălina Manolache. Sărbătoarea comunei este un bun prilej pentru autoritățile din Cernătești de a-și omagia cei 6 veterani, locuitori ai comunei, care au luptat în cel de-al doilea Război Mondial. Diplomele și medaliile vor fi înmânate de președintele Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, care a promis că nu va lipsi de la eveniment.

La ediția din acest an organizată de Consiliul Local Cernătești, în colaborare cu Consiliul Județean Buzău prin Centrul Județean de Cultură și Artă sunt așteptați și numeroși meșteri populari și comercianți de toate felurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here