Judecătorii CCR au declarat neconstituţional articolul din Codul de Procedură Penală, care dădea posibilitatea condamnaţilor definitiv să poată formula cereri de revizuire a hotărârilor judecătoreşti penale definitive, dacă acestea se bazau pe prevederi legale declarate neconstituţionale. CCR arată că o astfel de posibilitate ar însemna că deciziile CCR ar avea efect retroactiv. Ei explică faptul că efectele unei decizii CCR se aplică doar în sfera persoanelor care au declanşat procesul de verificare a constituţionalităţii, anterior publicării deciziei respective.

Judecătorii arată că procesele soluţionate anterior unei decizii de neconstituţionalitate a CCR reprezintă fapte din trecut fiind cauze soluţionate definitiv şi irevocabil. Ei mai arată că pe parcursul procesului penal, norma declarată ulterior neconstituţională beneficiază de prezumţia de constituţionalitate, aceasta fiind răsturnată abia după hotărârea definitivă a judecătorului.

Decizia CCR, privind revizuirea sentinţelor definitive, a survenit ca urmare a unei sesizări făcute de primarul comunei Udeşti, din judeţul Suceava, Viorel Săvel Botezatu, care a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iulie 2015, fiind acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual şi falsificarea datelor folosite la obţinerea subvenţiilor europene prin APIA. El este acuzat că a completat cu date false solicitările de subvenţii prin APIA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here