Având în vedere atenţionarea cod galben de ninsori şi viscol emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău recomandă conducătorilor auto să evite călătoriile pe distanţe mari. Dacă plecarea nu poate fi amânată, aceştia trebuie să se informeze cu privire la condiţiile meteo-rutiere de pe traseele pe care intenţionează să le parcurgă, să aibă autovehiculele echipate corespunzător circulaţiei în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

Viteza trebuie să fie redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi de trafic, iar distanţa faţă de vehiculele dinainte să fie mărită. Totodată, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos. În zonele în care va ninge, poliţiştii rutieri vor acţiona pentru verificarea echipării corespunzătoare a autoturismelor pentru sezonul de iarnă.

Pentru neechiparea corespunzătoare se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea amenzii este de la 630 la 1.400 de lei (între 9 şi 20 puncte amendă). Date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori şi viscol), trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. În acest nedorit caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto. Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, conducătorii auto trebuie să scoată autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here