Ministerul Finantelor PubliFinantistii din ministerul de resort spun ca contributiile de asigurari sociale ar putea fi reduse cu unul pana la trei puncte procentuale de anul viitor. Specialistii sunt la stadiul de simulare si spun ca in conditiile in care colectarea va merge in continuare din ce in ce mai bine, ar putea avea loc si o reducere a cotelor de contributii cu circa doua puncte procentuale.
 Diminuarea poate fi de un punct, doua puncte sau trei puncte si totul va fi calculat in functie de cum merge  colectarea. Oficialii din Ministerul de Finante apreciaza insa ca in strategia fiscal-bugetara pentru anul viitor nu este luata in calcul la acest moment o reducere a cotei unice de impozitare.

Guvernul ia in calcul reducerea in al doilea semestru a contributiilor totale de asigurari sociale de la 44% la 41% prin scaderea cu trei puncte a cotelor platite de angajator, iar in perioada urmatoare va fi stabilita exact si data de la care va fi operata relaxarea fiscala.

In prezent, angajatorii platesc, dupa caz, contributii de asigurari sociale de 20,8% pentru conditii normale de munca, de 25,8% pentru conditii deosebite de munca si de 30,8% pentru conditii speciale de munca. La acestea se adauga contributia de 5,2% pentru asigurarile de sanatate, de 0,5% la bugetul asigurarilor pentru somaj si de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. In baza legii privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in functie de clasa de risc, angajatorii datoreaza si cote de contributii cuprinse intre 0,15% si 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar. 

In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 3% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, majorata de la 2,5% in 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here