credite agricultura

 

Recent, Guvernul a adoptat ordonanţa de Urgenţă ce le oferă fermierilor din judeţul Buzău o nouă şansă de relansare în agricultură. Actul normativ stabileşte că  Ministerul Agriculturii va înfiinţa un fond pentru acordarea de microcredite în agricultură, din care fermierii vor putea primi până la 75.000 euro pentru cofinanţarea fermelor de familie. Totodată vor fi acordaţi cel mult 25.000 euro pentru investiţii care nu sunt eligibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Pentru acordarea de microcredite de investiţii în domeniul agricol, neeligibile pentru finanţarea din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală sau obiective de investiţii situate sub nivelul minim de finanţare din PNDR, suma maximă este de până la 15.000 de euro pentru un beneficiar.

Până la 75.000 de euro vor primi credite pentru asigurarea cofinanţării unor proiecte de investiţii în domeniul agricol cu o valoare eligibilă de până la 125 000 Euro şi fermele de familie care beneficiază de sprijin prin PNDR. Totodată, fermierii vor primi microcredite de maxim 25.000 de euro pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea producţiei agricole.

Fondul va fi accesat şi derulat de instituţii financiare bancare dar şi nebancare. Termenul maxim de restituire a creditelor este de 10 ani, iar perioada de graţie acordată de instituţii pentru beneficiarii de microcredite este cuprinsă între unu şi trei ani, în funcţie de specificul proiectului de investiţii.

Anual, prin ordinul ministrului Agriculturii, se stabilesc tipurile de investiţii care pot beneficia de microcredite, precum şi plafonul maximum de microcreditare finanţat. Termenele de rambursare a microcreditelor şi de plată a dobânzilor aferente acestora se stabilesc prin negociere între beneficiarii microcreditului şi instituţia selectată.

Microcreditele acordate pot fi garantate de fondurile de garantare şi/sau de către împrumutat prin garanţii reale pe animale, maşini şi utilaje agricole, ipotecă asupra clădirilor şi terenurilor agricole, plantaţiilor sau orice alte garanţii agreate de instituţiile de credit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here