floriileCredinciosii ortodocsi sarbatoresc duminica Intrarea lui Hristos in Ierusalim sau Floriile, cu o saptamana inainte de Paste. Oamenii merg la biserica cu crengute de salcie care sunt sfintite si apoi puse la incoane. Totodata se mananca si peste. Sarbatoarea de Florii este cea care deschide pregatirile de Pasti din Saptamana Mare.

Conform traditiilor populare romanesti, la miezul noptii, fetele fierb apa cu busuioc. In ziua de Florii se spala cu aceasta apa pe cap, ca sa aiba par frumos, sa straluceasca si sa fie placute ca mireasma busuiocului. Apoi toarna apa ramasa la radacinile unui par, rostind: „Cum ii parul cand ii inflorit de frumos, asa sa fiu si eu de frumoasa! Cum se uita oamenii la un par inflorit, asa sa se uite si la mine!”. Alte credinte populare sustin ca cei care indraznesc sa se spele pe cap vor albi ca pomii. Pot face totusi acest lucru doar cu apa descantata sau sfintita.

De Florii se obisnuieste sa se faca „de ursita”, astfel ca fetele afla daca se vor casatori sau nu in acest an. Cel mai intalnit obiciei este cel al punerii de busuioc sub perna pentru a visa ursitul. Aceste traditii nu au nimic in comun cu spiritul crestinesc al praznicului Intrarii lui Iisus in Ierusalim.

In ziua de Florii e dezlegare la peste. Se spune ca asa cum va fi vremea in ziua de Florii, asa va fi si in ziua de Paste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here