Babele sunt considerate personaje ale mitologiei populare româneşti şi, încă din cele mai vechi timpuri, au fost văzute drept vestitoare ale primăverii.

În străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii.

Babele sunt în perioada 1 – 9 martie, atunci când vremea este de obicei schimbătoare. Bunicii noștri cunoșteau că primele zile din această luna sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor. De unde vine acest obicei? Etnografii spun că mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Există credința că Babă Dochia și-a luat numele de la Sfântă Mucenița Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie. Dacă ținem seamă că în străvechiul calendar român anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare că întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel călduros, potrivit crestinortodx.ro. Astfel, perioadă cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turmă să de oi, pentru a muri înspre renaștere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.

Zilele Dochiei sau Babele sunt parte a unuia dintre cele mai cunoscute mituri folclorice românești. Baba Dochia era capricioasă și greu de mulțumit, la fel ca și vremea la început de an. Așa se face că, între 1 și 9 martie, vremea e mereu schimbătoare. E un prag meteorologic decisiv pentrul tot anul ce urmează. De aici și obiceiul de a alege „o babă”, adică una dintre zilele din acest interval, pentru a afla ce ne rezervă destinul până la finele anului în curs. Dacă e soare și vreme plăcută, atunci anul va fi plin de bucurii și realizări. Dacă e urât afară, va fi un an cu probleme.

Alegerea babei se poate face în două moduri: alegerea unei zile oarecare între 1 si 9 martie sau în funcție de data nașterii. Astfel, dacă persoana respectivă este născută între 1 si 9 ale oricărei luni, baba reprezintă data nașterii. Dacă ziua de naștere este în afara acestui interval, cifrele ce formează ziua nasterii se adună și rezultatul reprezintă baba persoanei respective. De exemplu, dacă ziua unei persoane este pe 21, baba persoanei va cadea pe 2+1=3 Martie.

În lumea satului, Baba Dochia era asemuită cu soacra rea care îşi supune nora la grele încercări. O punea să-i aducă apa cu ciurul de la fântână, să spele lâna neagră până se făcea albă… iar, într-o zi geroasă de Făurar, să-i aducă fragi dulci de la pădure. Nora a plecat să cutreiere poienile, doar-doar o găsi o minune, că nu avea curaj să se întoarcă acasă cu mâinile goale. Pe cărare, i-a ieşit în cale Dumnezeu, cu părul alb şi lung, scăldat în lumină. I s-a făcut milă de durerea fetei şi i-a umplut cofiţa cu fragi. Cum i-a văzut Baba, s-a bucurat că vine primăvara şi şi-a pregătit turma de capre să urce la păşune. Şi-a luat nouă cojoace în spinare şi toiagul la picioare, şi pe-aci ţi-e drumul! Dumnezeu făcu vremea frumoasă şi caldă şi Baba lepădă un cojoc. Apoi dădu o ploaie straşnică şi Baba mai lepădă un cojoc, că se îngreunase cu apă. Şi tot aşa, vremea o păcăli pe Babă să-şi lepede toate cojoacele, unul câte unul. Apoi Dumnezeu, ştiind-o rea la suflet, dădu un ger straşnic de îngheţă Baba pe munte, cu tot cu caprele ei.

Tradiții și superstiții în zilele Babelor

-În multe regiuni, la ţară, femeile ţin ziua de 1 Martie ca pe o sărbătoare religioasă, deşi ea nu are cruce roşie în calendarul ortodox. Ele nu lucrează şi nu spală rufe, de teamă să nu o supere de Baba-Dochia cea urâcioasă, care poate întoarce crivăţul şi gerul în prag de primăvară.

-Oamenii mai cred că vremea Babei pe care ţi-ai ales-o arată nu doar norocul de peste an, ci şi firea ta, veselă şi generoasă sau egoistă şi rea.

-Ziua de 9 martie, când Baba-Dochia îngheaţă pe munte, este considerată hotarul dintre iarnă şi primăvară. După această dată, când se sărbătoresc cei 40 de mucenici, încep zilele Moşilor care anunţă căldura şi vremea bună pentru semănat. -Zilele friguroase de după 9 martie, când se întâmplă să mai ningă, poartă numele de Zăpada mieilor, numai bună să înmoaie pământul pentru arături. După ele, vin zilele calde ale păsărilor: Ziua Berzei, Ziua Cucului, Ziua Mierlei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here