profesori-protest-valeriu-tPotrivit calendarului stabilit de FSLI, la care SÎP Buzău este afiliat, în 28, 29 şi 30 octombrie vor avea loc, concomitent, pichetări la sediul Guvernului şi la sediul Uniunii Social Liberale, iar în aceeaşi perioadă, în toate unităţile de învăţâmânt din ţară Buzau, dascălii vor fi în grevă japoneză şi vor purta o banderolă albă pe braţ.

De asemenea, în 6 noiembrie, FSLI va organiza în Bucureşti un miting de amploare, urmat de un marş.

“Sindicatul Învăţământului Preuniversitar ,,Prof. Ion Neacşu” Buzău, a hotărât să participe la toate acţiunile de protest stabilite de F.S.L.I. La pichetările din 28-30 octombrie SÎP Buzău va participa cu un număr de 20 de membri, iar la mitingul de pe 6 noiembrie se vor deplasa în capitală un număr de 150 – 200 de membri de sindicat”, a declarat liderul SIP Buzău, profesorul Ion Dobre.

Revendicările FSLI vizează alocarea, începând cu anul 2014, a minimum şase la sută din PIB pentru educaţie şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public, modificarea Legii educaţiei naţionale, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic şi adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie 2:1.

Sindicaliştii din educaţie mai cer depolitizarea învăţământului, astfel încât în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici, precum şi regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, pentru ca accentul să se pună pe latura formativă, şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here