BURSA LOCURILOR DE MUNCA - ABSOLVENTI - BUCURESTIAngajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi de studii liceale, postliceale sau superioare, precum si someri de peste 45 de ani nu vor mai beneficia de unele facilitati din partea statului, noi reglementari in domeniul asigurarilor pentru somaj intrand  in vigoare incepand de astazi. Totusi, se pastreaza unele prevederi care stabilesc ca acesti angajatori vor primi unele subventii din partea statului, calculate in functie de indicatorul social de referinta.

1) Angajatorii care nu vor mai beneficia de facilitati la plata contributiilor la somaj

Legea nr. 250/2013, act normativ ce aduce o serie de modificari legislatiei in domeniul asigurarilor pentru somaj, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 457, din 24 iulie 2013 si intra astazi in vigoare.

Printre modificarile operate de documentul citat se numara si eliminarea unor facilitati acordate de stat pentru unii angajatori. Mai precis, este vorba despre cei care incadreaza in munca absolventi de liceu sau de facultate, someri de peste 45 de ani, precum si someri parinti, care sunt unici sustinatori ai familiilor monoparentale.

Astfel, conform noilor reglementari, acesti angajatori NU vor mai fi scutiti de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta categoriilor de salariati mentionati mai sus.

Pana acum, legislatia stabilea ca:

„Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani” – Art. 85, Legea nr. 76/2002

„Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati” – Art. 80, Legea nr. 76/2002

Practic, au fost eliminate, din cuprinsul Legii nr. 76/2002, prevederile care stabileau scutirea, pe o perioada de un an, de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Atentie! In ceea ce priveste angajatorii care incadreaza in munca persoane cu handicap, regulile nu se schimba, intrucat acestia nu beneficiau nici pana acum de scutire de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj.

2) Se vor acorda, in continuare, unele subventii de catre stat

Desi angajatorii nu vor mai beneficia de scutire de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, ei vor primi in continuare unele subventii din partea statului, calculate in functie de indicatorul social de referinta, care in momentul de fata este de 500 lei.

Astfel, angajatorii care incadreaza in munca absolventi de liceu sau de facultate vor primi lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat:

–    o suma egala cu valoarea ISR in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;

–    o suma egala cu de 1,2 ori valoarea ISR in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;

–    o suma egala cu de 1,5 ori valoarea ISR in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.

In cazul in care absolventul este persoana cu handicap, subventia se acorda timp de 18 luni. Totodata, subventia nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sunt suspendate.

In ceea ce priveste cei care incadreaza in munca someri in varsta de peste 45 de ani, precum si someri parinti, unici sustinatori ai familiilor monoparentale, acestia vor primi lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata, o suma egala cu valoarea ISR.

De asemenea, angajatorii care incadreaza in munca someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile de pensionare, vor beneficia lunar de o suma egala cu valoarea ISR. Suma se va acorda pe toata perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiei de pensionare. Aceasta in conditiile in care, pana acum, subventia se acorda doar pentru somerii care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile de pensionare.

Totodata, cei care incadreaza in munca persoane cu handicap vor primi lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare astfel de angajat, o suma egala cu valoarea ISR.

Important! De aceasta facilitate beneficiaza atat angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si cei care nu au aceasta obligatie legala.

3) Un nou tip de angajat pentru care se primesc subventii de la stat

Dispozitiile aplicabile din 22 octombrie introduc notiunea de tanar cu risc de marginalizare sociala, fiind definita:

Tanar cu risc de marginalizare sociala – persoana cu varsta cuprinsa intre 16-26 de ani, care se inregistreaza la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta si se incadreaza in una dintre urmatoarele categorii:

–    se afla in sistemul de protectie a copilului sau provine din acest sistem;

–    are dizabilitati;

–    nu are familie sau a carui familie nu ii poate asigura intretinerea;

–    are copii in intretinere;

–    a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;

–    este victima traficului de persoane.

Angajatorii care vor incadra in munca astfel de tineri vor beneficia lunar de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor (dar nu mai mult de doua ori valoarea indicatorului social de referinta), pana la expirarea duratei contractului de solidaritate.

Contractul de solidaritate se incheie intre agentia pentru ocuparea fortei de munca teritoriala si tanar pe o durata de pana la 3 ani, dar nu mai putin de un an, in conditiile in care, la data incheierii contractului de solidaritate, tanarul nu a implinit varsta de 26 de ani.

Aceasta facilitate se acorda doar daca sunt indeplinite anumite conditii. Printre acestea se numara faptul ca salariatul trebuie incadrat  in baza unui contract individual de munca pe perioada determinata, pana la expirarea duratei contractului de solidaritate sau a unui contract individual de munca pe perioada nedeterminata.

De asemenea, locul de munca pe care este incadrat tanarul este un loc de munca vacant trebuie sa fi fost comunicat agentiei pentru ocuparea fortei de munca teritoriale.

Pe de alta parte, in cazul in care angajatorii inceteaza raporturile de munca ale tinerilor inainte de expirarea contractului de solidaritate, acestia vor fi obligati sa restituie, in totalitate, sumele incasate de la bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru fiecare tanar pentru care a incetat raportul de munca.

In schimb, daca la data expirarii contractului de solidaritate, angajatorul de insertie mentine raportul de munca cu tanarul, atunci va beneficia de o alta facilitate din partea statului. Concret, angajatorul va primi lunar, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o suma in cuantum de 50% din indemnizatia de somaj pe care tanarul ar fi primit-o daca raporturile de munca ar fi incetat la acea data.

„Suma se acorda angajatorului pe perioada mentinerii raporturilor de munca, dar nu mai mult de 2 ani”, se mai precizeaza in Legea nr. 250/2013.

4) Primele de mobilitate se vor acorda si somerilor de lunga durata

Prima de incadrare si prima de instalare (denumite si prime de mobilitate) se pot acorda, la cerere, si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.

Prima de incadrare – Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii.

Prima de instalare – Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.

Potrivit Legii nr. 250/2013, de primele de mobilitate vor beneficia doar persoanele care se incadreaza in munca pentru o perioada de cel putin 12 luni. In schimb, nu vor beneficia de primele de mobilitate:

–    persoanele care au mai beneficiat de o prima de incadrare sau de o prima de instalare in ultimele 36 de luni premergatoare solicitarii primei de mobilitate;

–    persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;

–    persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata, iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza;

–    absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi;

–    absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia de a-i incadra in munca.

„Persoanele care beneficiaza de prime de mobilitate au dreptul la mentinerea acestora si in cazul in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza in termen de 30 de zile la un alt angajator, in aceleasi conditii, respectiv pentru o perioada mai mare de 12 luni, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de km de localitatea in care isi au domiciliul sau, dupa caz, in aceeasi localitate in care a fost si primul angajator la care persoana s-a incadrat in munca si, ca urmare, si-a schimbat domiciliul in acea localitate”, se mentioneaza in Legea nr. 250/2013.

5) Alte prevederi ce intra astazi in vigoare

In plus fata de reglementarile mentionate anterior, Legea nr. 250/2013 opereaza o serie de modificari la nivelul sistemului asigurarilor de somaj.

Astfel, conform noilor prevederi, in sistemul asigurarilor pentru somaj se pot asigura de-acum si persoanele fizice autorizate, intreprinzatorii persoane fizice, titularii intreprinderilor individuale, precum si membrii intreprinderilor familiale. Pana acum, legislatia nu era foarte clara, stabilind doar ca se pot asigura „persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente”.

Si in ceea ce priveste obligatiile angajatorilor, noul act normativ aduce schimbari. Astfel, daca, pana in prezent, angajatorii trebuiau sa comunice lunar numarul somerilor mediati si incadrati in munca, de-acum, ei vor fi obligati sa comunice ocuparea locurilor de munca vacante in termen de o zi de la data ocuparii acestora.

Legea mai stabileste ca nu vor beneficia de indemnizatie de somaj absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi.

Totodata, au fost introduse noi cazuri in care inceteaza plata indemnizatiei de somaj. Astfel, beneficiarii nu vor mai primi somaj in urmatoarele situatii:

–    la data de la care isi incepe desfasurarea activitatii in functii elective sau la data la care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului;

–    la data angajarii, conform legii, pe baza de contract, in situatia soldatilor si gradatilor voluntari;

–    la data promovarii concursului national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi, in conditiile legii;

–    de la data la care desfasoara o activitate pentru o perioada mai mare de 12 luni, in baza unui raport juridic in considerarea caruia se realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here