anvelopeiarna bBuzoienii posesori de autovehicule de transport marfă de peste 3,5 tone ori de transport persoane cu peste nouă locuri, riscă, de la 1 noiembrie, amenzi de până la 4.000 lei dacă nu le echipează pe acestea cu pneuri antiderapante. Aceasta întrucât Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 153 de voturi favorabile, 123 împotrivă şi o abţinere, Ordonanţa Guvernului prin care se impune obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece. Obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă se impune începând cu data de 1 noiembrie a fiecărui an, până la 1 martie.

Textul de lege privind adoptarea Ordonanţei Guvernului 5/2011 stabileşte că neechiparea cu anvelope de iarnă, precum şi cu lanţuri, în cazul vehiculelor de transport de marfă de peste 3,5 tone şi a celor de transport de persoane cu peste nouă locuri, atrage reţinerea talonului auto şi a unei amenzi cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei. Sancţiunile cuprind amenda, la care se adaugă o sumă dedicată reparării drumurilor şi despăgubirilor pentru pagubele produse în urma accidentelor ca urmare a nedotarii corespunzătoare a maşinilor.

De asemenea, cauciucurile all-seasons sunt acceptate că fiind anvelope de iarnă. Ordonanta permite utilizarea lanţurilor antiderapante, însă numai pe drumurile acoperite de zăpadă, iar pe alte suprafeţe se aplică sancţiuni şi în acest caz, pentru deteriorarea carosabilului. Actul normativ stipulează aplicarea de către Registrul Auto Roman a sancţiunilor referitoare la starea tehnică a autovehiculelor comerciale în cazul controalelor tehnice efectuate de catre Registrul Auto Român, împreună cu Poliţia Română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here