Fermierii interesați de înființarea sau modernizarea propriilor exploatații agricole vor putea solicita, în cursul apelului de proiecte ce va începe în data de 3 mai 2017, un sprijin financiar nerambursabil de până la două milioane de euro.

În perioada 3 mai – 31 iulie 2017 vor putea fi depuse cereri de finanțare prin care fermierii și grurpurile de producători în domeniul agricol pot solicita sprijin nerambursabil pentru înființarea sau dezvoltarea unor exploatații agricole. Apelul de proiecte a fost publicat pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Investițiile în exploatații agricole sunt posibile prin intermediul submăsurii 4.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 4.1), iar alocarea financiară a anului 2017 este împărțită astfel:

  • exploatațiile agricole vegetale vor beneficia de un buget total de 105 milioane de euro;
  • exploatațiile agricole zootehnice vor avea la dispoziție un buget total de 80 de milioane de euro.

Investițiile făcute în exploatații agricole din zona Deltei Dunării beneficiază de o alocare financiară suplimentară de 33 de milioane de euro.

În cadrul acestei linii de finanțare sunt eligibile proiectele ce prevăd înființarea sau dezvoltarea unor exploatații agricole având o dimensiune economică de peste 8.000 de SO (unități standard de producție). Dimensiunea economică a unei exploatații agricole este calculată în funcție de numărul de hectare și tipul culturilor înființate, iar în cazul fermelor zootehnice în funcție de numărul și specia de animale crescute. Dacă dorești să vezi care este dimensiunea minimă solicitată în cadrul acestei linii de finanțare.

În cadrul acestei măsuri de finanțare sunt eligibile cheltuielile de înființare sau dezvoltare a unei exploatații agricole, precum:

  • construirea, extinderea sau modernizarea unor clădiri agricole;
  • racordul la utilități;
  • achiziția de echipamente, instalații, utilaje;
  • achiziția de tractoare și mașini agricole;
  • alte cheltuieli, conform ghidului solicitantului.

Ajutorul financiar nerambusabil este cuprins, în cadrul acestei linii de finanțare, între 50% și 90% din valoarea eligibilă a proiectului.

În cadrul acestei linii de finanțare sunt eligibile întreprinderile, indiferent de vechimea lor sau forma de înregistrare a activității, iar cele mai frecvente sunt:

  • persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale;
  • societățile cu răspundere limitată și societățile debutante (SRL-D);
  • societățile agricole, cooperativele agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.