Drumul forestier care face legătura între Mânzălești și Mănăstirea Găvanu a devenit impracticabil după cutremurul de 5,8 grade, produs pe data de 28 octombrie. Starețul mănăstirii și alte 7 călugărițe sunt în imposibilitatea de a pleca de la mănăstire cu un mijloc de transport ei fiind nevoiți să parcurgă pe jos, prin pădure, aproximativ 3 kilometri.

,,În zona Găvanu, urmare a cutremurului din data de 28 octombrie 2018, s-a agravat situația căii de acces spre Mânăstirea Găvanu, rămânând izolat un număr de 8 persoane – un părinte și 7 maici. Este imperios necesar deblocarea căii de acces, deoarece în caz de situație de urgență nu se poate interveni la locația respectivă. Singura cale de acces este prin pădure, a declarat Viorel Moldoveanu, viceprimarul comunei Mânzălești.

Cornel Pitiș, directorul Direcției Silvice Buzău a menționat că instituția nu dispune de mijloacele necesare pentru a rezolva această situație. ,,La hectometrul 1,5 -2,2, pe o lungime de circa 70 de metri s-a produs, pentru a treia oară în ultimii 25 de ani, o prăbușire de stânci care este imporibil de reparat cu mijloacele de care dispunem. Am solicitat o ofertă de la firme particulare, care întrece puterea noastră de plată, pentru că și în caz de calamități, drumurile forestiere le întreținem, le reparăm și le repunem în circulație, tot cu fonduri proprii. Ne-am deplasat acolo și cu o echipă de geniști de la Batalionul de Geniu de la Brăila și dumnealor au pus niște condiții care nu garantau repunerea în funcțiune a drumului forestier. Din punct de vedere economic, nu se justifică în niciun caz intervenția noastră pe drumul forestier pentru că nu avem niciun beneficiu, chiar dacă suntem administrator și singura soluție viabilă, cel puțin până ni se va aproba bugetul de venituri și cheltuieli pe anul viitor și dacă vom putea suporta, este o intervenție pe situații de urgență”, a explicat Cornel Pitiș.

Comitetul pentru Situații de Urgență a dispus ca măsură pentru deblocarea acestui drum solicitarea intervenției Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin distrugerea pe cale pirotehnică a grămezilor de bolovani. ,,Soluția este să cerem Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pentru că pe acel tronson de drum forestier unde în capăt este acea mănăstire, este blocat. Deci avem 8 persoane care nu pot circula decât pietonal și nu auto. Din această cauză și pentru că cu ce avem noi pe planul județului Buzău, nu se poate intervene, pe baza acestei hotărâri a Comitetului pentru Situații de Urgență, cerem sprijinul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să intervină cu substanțe, cu pirotehniști, ca să avem o detonare controlată și să putem din nous ă circulăm pe acel drum”, a declarat prefectul județului Buzău, Carmen Ichim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here