Cele două rapoarte ale Direcției de Finanțe și al Gărzii Financiare prezentate în ședința Colegiului Prefectural au avut ca temă : evaziunea fiscală. Cei doi vorbitori, un reprezentant al DGFP dar și șeful Gărzii Financiare Buzău au început citirea celor două rapoarte prin a explica termenul de evaziune fiscală. Au urmat pe rând rezultatele activității specifice a fiecăreia din instituții. Adrian Alexandru reprezentantul GGFP a precizat care sunt domeniile cu risc fiscal de evaziune fiscală.

Astfel aflăm că cel puțin la noi în județ pe locul 1 ca risc este domeniul construcțiilor. Aici, se produce evaziune prin diferite căi: de la neînregistrarea în evidențele fiscale a lucrărilor, până la lucrări executate fără contract sau nerespectarea termenelor de facturare.

În domeniul agriculturii riscurile de evaziune sunt la fel de ridicate iar aici bilanțul pe primele 9 luni arată că în urma celor 453 de controale au fost depistate sume suplimentare de peset 16 milioane de lei iar prejudiciile cauzate au depășit 4 milioane de lei.

Transporturile rutiere de mărfuri , reprezintă un alt mare domeniu în care evaziunea se manifestă. În urma a 237 de controale au fost depistate sume suplimentare de peste 8,3 milioane de lei iar prejudiciile s-au ridicat la 6,5 milioane de lei.

De departe cele mai spectaculoase rezultate au fost obținute în urma controalelor la firmele ce au ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul. După 377 de controale s-au constatat sume suplimentare de peste 184 de milioane de lei iar prejudiciile au depășit 124 de milioane de lei.

De cealaltă parte a Gărzii Financiare, comisarul șef Cristi Voicu a precizat că de la începutul anului au fost făcute 60 de dosare penale cuprinzând 197 de infracțiuni. Ca valoare totală a prejudiciului cauzat în urma săvârșirii acestui cumul de aproape două sute de infracțiuni, sumele se ridică la 12,3 mii de lei.

Ponderea infracțiunilor pentru care s-au întocmit dosare penale este deținută de  evaziune fiscală: 112 fapte, urmată de fals și uza d efals: 55 d efapte. Domeniile în care evaziunea fiscală este la ea acasă ar fi după spusele comisarului șef al GF Buzău: băuturile alcoolice, produsele petroliere, tutun, case de marcat și nu în ultimul rând achizițiile intracomunitare. Voicu a exemplificat cele mai elocvente situații cu care angajații Gărzii s-au întâlnit pe teren.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here