Consumul de carne de porc infestată cu pestă porcină africană nu este periculos pentru sănătatea omului. La Buzău, Direcţia Sanitar-Veterinară a luat toate măsurile pentru a combate raspandirea pestei din judetele invecinate. După ce au închis toate targurile de animale, inspectorii veterinari au început controalele în fermele de porci din judeţ.

Medicii sanitar-veterinari le recomandă în continuare cetăţenilor să nu meargă în localităţile cu focare, pentru ca virusul să nu ajungă în judeţul Buzău. Omul poate transmite foarte uşor virusul, chiar dacă el nu se îmbolnăveşte.

Deşi simptomele debutului pestei porcine africane sunt greu detectabile, fermierii pot observa cu uşurinţă o serie de semne care indică îmbolnăvirea. Un semnal de alarmă ar trebui sa fie orice deces inexplicabil în exploataţiile de porci.

Ingrijorare ar trebui sa existe si daca animalele au febră de 40-42 de grade. În România, au fost înregistrate aproape 500 de focare de boală, în opt judeţe, fiind ucişi preventiv peste 80.000 de porci. Cea mai gravă situaţie este în Tulcea, unde sunt 90% dintre focare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here