Executivul vrea să reîncadreze foşti poliţişti în vederea reducerii deficitului de personal al Ministerului Afacerilor Interne estimat la 10.000 de posturi vacante, a anunţat, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Astfel, Guvernul a modificat şi completat, printr-o Ordonanţă de urgenţă, Legea privind Statutul poliţistului, care a creat un nou cadru de recrutare a poliţiştilor.

„Vorbim de crearea unor condiţii pentru angajarea unui număr suplimentar de poliţişti pe baza unor mecanisme bine conturate, reangajarea celor care au părăsit sistemul, pentru că în perioada 2008-2013 au fost disponibilizări numeroase. Oamenii aceia pot reveni în sistem pe baza unui concurs, pentru că deja au pregătirea necesară şi pot fi reîncadraţi. De asemenea, se poate să se accelereze mecanismul prin care agenţii pot deveni ofiţeri, din nou pe baza unui concurs, pentru că mulţi din agenţii de poliţie sunt deja cu studii superioare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

De asemenea, prin actul normativ adoptat se instituie posibilitatea ocupării funcţiilor de poliţist (nu doar a celor de specialitate, aşa cum este prevăzut în prezent), cu personal recrutat din „sursă externă”, prin încadrare directă, în condiţiile în care există un deficit de poliţişti care nu poate fi acoperit doar prin formarea personalului în instituţiile de învăţământ ale ministerului. O altă reglementare adusă de actul normativ vizează instituirea unei reguli potrivit căreia raporturile de serviciu ale poliţiştilor încadraţi direct să nu poată fi modificate prin delegare, detaşare, mutare şi transfer, timp de cel puţin trei ani de la numirea în prima funcţie, cu excepţia situaţiei în care intervine reorganizarea unităţii.

Ministerul Afacerilor Interne este într-una dintre cele mai mari crize de personal, întrucât peste 10.000 de posturi sunt neocupate, dintre care 5.000 în Poliţia Română, iar din ianuarie a crescut foarte mult numărul cererilor de pensionare. Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a anunţat după bilanţul Poliţiei Române că într-o lună şi zece zile au fost primite 850 de cereri de pensionare, în baza noilor prevederi legale. Ministrul a susţinut, în timpul şedinţei de bilanţ a IGPR, că Ministerul Afacerilor Interne intenţionează să angajeze din sursă externă, fără pregătire în cadrul unităţilor de învăţământ ale MAI, 2.500 de cadre, majoritatea urmând să fie repartizate la Poliţia Română. Deficitul de personal se regăseşte atât în corpul ofiţerilor, cât şi în cel al subofiţerilor (agenţilor). În acest moment, aproximativ 45 la sută dintre subofiţerii şi agenţii Ministerului de Interne au studii superioare, adică aproximativ 36.000 de angajaţi. Dintre aceştia, 12.000 au depus deja dosarele pentru concursul de trecere în corpul ofiţerilor. Un calcul simplu arată că, până în acest moment, concurenţa este de 12 pe loc, însă sesiunea de înscrieri încă nu s-a terminat şi este posibil ca şi alţi subofiţeri să participe la concurs.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here