Contor contoare gaz gaze

Luni, 1 iulie, preţul gazului pentru gospodării se scumpeşte cu 8%, potrivit calendarului de liberalizare convenit cu FMI în timp ce preţul curentului rămâne aproape neschimbat.
Din iulie, România începe liberalizarea pieţei de energie electrică cu un procent de 10%. Aceasta presupune ca furnizorii să achiziţioneze de pe piaţa liberă o cantitate de energie reprezentând 10% din consumul pieţei reglementate. Cum, în urma unei analize pe primele şase luni asupra pieţei de energie electrică, Agenţia a decis o ieftinire cu 1,3% a curentului pentru populaţie începând cu 1 iulie, efectul coroborat al celor două modificări de preţ ar putea fi nul, energia urmând să aibă acelaşi preţ ca şi până acum.

Nicio altă modificare de preţ nu este aşteptată până la sfârşitul acestui an. Liberalizarea preţurilor la energie electrică începe în luna iulie a acestui an şi se sfârşeşte în 2017.

În schimb, situaţia preţului la gaze este cu totul alta. De luni, preţul gazului livrat populaţiei se va majora cu 8%, iar din octombrie cu încă 2%. Scumpirile sunt asumate în faţa FMI şi ne-au fost impuse pe motivul că trebuie să aliniem preţurile gazului din producţia internă cu cele ale pieţei europene de gaze. Cum gazul românesc este de peste două ori mai ieftin decât cel de pe piaţa liberă, în următorii şase ani facturile românilor vor creşte mereu. Programul de liberalizare a preţurilor la gaze pentru populaţie se termină în 2018. La fabrici, mult mai devreme, în chiar prima zi a anului viitor.
Liberalizarea preţurilor la gaz şi energie electrică este condiţie asumată în faţă UE şi în memorandumul de înţelegere cu FMI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here