Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a dezvăluit cuantumului plăţii unice pe suprafață, plăţii redistributive şi intervalele de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, precum și valoarea plăților pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plăților pentru tinerii fermieri și a plafonului și cuantumului ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil. Sumele sunt valabile pentru anul de cerere 2015 și vor fi plătite fermierilor de către APIA începând din 8 aprilie, după cum a anunțat anterior ministrul agriculturii Achim Irimescu.

În privința Ajutorul Național Tranzitoriu, plafonul pentru sumele care se acordă pentru anul 2015 este de 127.951.6570 euro.  Suma, alături de cuatumul stabilit și pentru restul schemelor de plată se regăsește într-un proiect de act normativ ce urmează să fie aprobat de Guvern și sunt șanse minime ca sumele să se schimbe

La aceste plăți la hectar de adaugă și sprijinul cuplat pentru diferite culturi precum  soia (325 euro/ha) sau lucernă (55 euro/ha).

La finele anului trecut, o parte din fermieri au încasat avansul din plata unică de suprafață, respectiv 236 de lei adică 53,4198 de euro/ha, aproape 70% din SAPS-ul pe anul acesta.

Având în vedere aceste scheme de plăți, anterior, ministrul Irimescu a anunțat că  sumele (aproximative) care pot fi plătite sunt 220 euro/ha pentru suprafeţe de 5-30 ha şi 170 de euro/ha la peste 30 de ha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here